МОСКВА СПРЕМА ТЕСТ БЕЗ ПРЕСЕДАНА ЗА САЈБЕР РАТ: Цела Русија ће се искључити са интернета! :: Semberija INFO ::

 

МОСКВА СПРЕМА ТЕСТ БЕЗ ПРЕСЕДАНА ЗА САЈБЕР РАТ: Цела Русија ће се искључити са интернета!


Русија планира да се накратко искључи са интернета у склопу припрема за будући сајбер рат.

Током теста, подаци који се размењују између руских грађана и организација остају у оквиру националних граница уместо да се преносе интернационално.
 
Тест треба да буде изведен пре 1. априла, али још увек није заказан прецизан датум.
Закон који предлаже техничке измене потребне за независни рад интернета ушле су у руски парламент прошле године. Предлог закона, под именом Национални програм дигиталне економије, захтева од руских интернет провајдера да гарантују да могу да раде у случају да стране силе покушају да изолују земљу онлајн.
 
НАТО и земље савезнице претили су Русији санкцијама због наводних сајбер напада и других онлајн утицаја за чије подстрекивање је редовно оптужују.
 
Мере предложене у закону предвиђају да Русија изгради сопствену верзију система интернет адреса, познату као ДНС, како би могла да функционише у случају да се пресеку везе до сервера смештених у интостранству.
Тренутно 12 организација надгледа рут сервере за ДНС и ниједна није у Русији. Међутим, бројне копије мрежног кор адресара већ постоје у Русији што сугерише да би њени мрежни системи могли да наставе са радом чак и када би биле предузете казнене мере да се искључи.
 
Очекује се да тест обухвати демонстрацију способности интернет провајдера да усмеравају податке ка тачкама рутирања под контролом владе. Оне ће филтрирати проток тако да подаци размењени између Руса стигну до свог одредишта, али да они намењени страним рачунарима буду одбачени.
 
Руске новинске организације објавиле су да национални интернет провајдери начелно подржавају циљеве предлога закона, али су подељени око тога како да га изведу. Верују да ће тест изазвати "велики поремећај" у руском интернет саобраћају, наводи сајт за вести из технологије ЗДНет.