ДАНАС ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА


Данас, 26. септембра, обиљежава се Европски дан језика. Савјет Европе је 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика. То је учињено крајем године, коју су Савјет Европе и ЕУ, прогласили Европском годином страних језика, са циљем да се људи широм Европе охрабре да уче стране језике и да се упознају са богатом језичком и културном разноликошћу Европе, које морају бити очуване и његоване. Тиме би се остварио циљ – побољшање комуникације и разумијевања међу европским народима.

Европски дан језика се обиљежава сваке године све масовније и све разноврсније, а све те манифестације наглашавају важност разноврсности језичког знања, наглашава се предност вишејезичности, указује се на неопходност превазилажења језичких препрека, које онемогућују зближавање људи исте друштвене средине. Тежи се побољшању комуникације и разумијевања припадника малих и великих, матерњег и нематерњег језика.

Eврoпa je бoгaтa jeзицимa – пoстojи више од 200 eврoпских jeзикa, кao и мнoги други jeзици кoje гoвoрe грaђaни пoријeклoм из других зeмaљa. Jeзичкa рaзнoликoст je вaжнa кoмпoнeнтa eврoпских културa и oнa сe мoрa oдржaвaти и њeгoвaти.

Још је стара латинска пословица ,,Колико језика говориш, толико људи вриједиш.”

И овог 26. септембра треба подсјетити да учење и знање више језика отвара више могућности за друштвени и економски ангажман људи, руши предрасуде и баријере међу људима, што доприноси љепшем и квалитетнијем животу свих грађана.

Идеално би било када би сваки човјек уз свој материњи језик познавао барем још два страна језика. Један од њих би требало да буде енглески језик, који је данас готово неопходно познавати, невезано за узраст, професију или друштвени статус. Познавање енглеског језика у савременом свијету све више постаје потреба, попут употребе универзалног језика. То је језик Интернета, језик компјутера, без њега се не могу обављати многи послови. Енглески језик је језик пословних људи, језик комуникације у свијету, језик који може скоро свако разумјети.

Према актуелним статистикама само трећина одраслих у ЕУ говори два или више страних језика. Ипак 60 % ученика у вишим разредима учи најмање два језика. Предводници у учењу страних језика су Чешка, Финска, Холандија и Луксембург.

Занимљиво је да, упркос општеприхваћеном мишљењу, најраспрострањенији језик на свијету није енглески, него мандарински кинески, којим говори више од милијарду људи. То и није чудо кад се зна да га користе становници најмногољудније земље на свијету – Кине.

Енглески језик, којим говори више од 500 милиона људи, је на другом мјесту, али је зато службени је језик у највише држава на свијету.

Хинду језик је на трећем мјесту. Њиме говори 497 милиона људи и први је језик у Индији. На четвртом мјесту је шпански језик. Њиме говоре становници скоро свих држава у Латинској и Централној Америци, а наравно и у Шпанији.

Руски језик је на петом мјесту. Један је од шест језика УН-а, а њиме не говоре само у матичној држави, већ и у Бјелорусији и Казахстану.