НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА РАСИПНИШТВО - ПЛАТЕ ОД 5 000 КМ СКАНДАЛОЗНО ВИСОКЕ :: Semberija INFO ::

 

НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА РАСИПНИШТВО - ПЛАТЕ ОД 5 000 КМ СКАНДАЛОЗНО ВИСОКЕ


У условима економске кризе због које је у Бањалуци без посла у последња три мјесеца остало 1 200 људи, није морално да градски функционери и даље имају за наше услове астрономски високе плате које достижу и 5 000 КМ, кажу у Градском одбору СДС Бањалука.
 
Поручују да би сви градски функционери у Бањалуци, чије су плате веће од плата предсједника и премијера Репубулике Српске, морали показати солидарности, одрећи се дијела својих примања и преусмерити их за помоћ јавним кухињама за чијим услугама у Граду постоји све већа потреба.
 
„Подаци о броју отказа, које је објавио Завода за запошљавање, су показали да је од свих локалних заједница у РС Бањалука најтеже погођена економском кризом. То потврђују и апели за помоћ из јавних кухиња које не могу обезбиједити довољно хране за све већи број њихових корисника”, кажу у ГО СДС Бањалука.
 
Напомињу да ништа од тога није утицало на смањење растрошности градских функционера.
 
Поручују да би власт, ако ни због чега другог, онда због  кризе изазване пандемијом короне, морала зауставити процес раслојавања друштва на богате и сиромашне.
 
„Након низа повећања плата бањалучки функционери су по висини примања престигли предсједника и премијера РС. Плата градоначелника Бањалуке је 5 000 КМ, а толико је плаћен и и предсједник Скупштине града, док његов замјеник сваки мјесец  инкасира 4 100 КМ. Ни то није било довољно па је у мандату ове власти донесена одлука да умјесто једног  Бањалука има два потпредсједника градске скупштине, све на терет осиромашнијих грађана“, наводе у ГО СДС Бањалука.
 
Кажу да је недопустиво да у друштву којем је просјечна пензија мања од 400 КМ било који функционер има плату од 5 000 КМ.
 
„Поред тога што је супротно свакој економској логици, то једноставно није људски, а поготово није оправдано у екстремним ситуацијама као што је пандемија опасног вирус којој се и не назире крај“, кажу у ГО СДС Бањалука.

(СДС)