ГОВЕДАРИЦА: СДС ЈЕ БИЛА И ОСТАЛА СТРАНКА ОБИЧНОГ, НАЦИОНАЛНО ОСВЈЕШТЕНОГ ЧОВЈЕКА :: Semberija INFO ::

 

ГОВЕДАРИЦА: СДС ЈЕ БИЛА И ОСТАЛА СТРАНКА ОБИЧНОГ, НАЦИОНАЛНО ОСВЈЕШТЕНОГ ЧОВЈЕКА


СДС је прије 30 година створио обични човјек, национално освијештен, који је имао бојазан да ће остати политички и правно незаштићен услед појаве која је била видљива голим оком а то је хрватско-муслиманска коалиција која се већ била детерминисала као уједињени политички субјект противан свакој врсти српских интереса у Босни и Херцеговини – истакао је члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица поводом надолазеће прославе 30 година Српске демократске странке.
 
„Да којим случајем није формирана Српска демократска странка као народни покрет, Срби би и дан данас држали Брозову слику на зиду и клицали народно-ослободилачкој тековини која нас је из демократског поретка одвела у једнопартијски систем“ – нагласио је Вукота Говедарица.
 
Он је казао да многобројни Срби интелектуалци а чланови Савеза комуниста као и високопозиционирани српски официри у ЈНА, нису били одушевљени стварањем СДС-а.
 
„Тај интелектуални миље није вјеровао у новоосновану српску политичку организацију. Но, треба се присјетити да и у Орашцу 1804. године многи народни кнезови не желе на чело устанка већ налазе увијек изговор више да остану негдје по страни“ – наглашава Говедарица истичући одважност и храброст оснивача Српске демократске странке.
 
Говедарица је поновио да је и те 1992. године руководство СДС као и данас, интересе Републике Српске ставило испред интереса своје политичке организације и поднијело велики терет у стварању Републике Српске.
 
„Између интереса српског народа и интереса најмлађе српске политичке организације тога доба, а данас једине старије од Републике Српске, СДС је изабрао ово прво. Тако се почела рађати и тако се и родила Република Српска, једина српска побједа у распаду СФРЈ“ – казао је Говедарица.
 
Он наглашава да под притисцима међународне заједнице и уз помоћ превртљивих функционера којима политичка идеја није значила много, СДС је предала власт СНСД-у, свом политичком такмацу и политичком чеду међународне заједнице, који се и данас вјешто прикрива.
 
„Али и данас, упркос петанестогодишњем опозиционом стажу и најпрљавијој кампањи коју против нас воде наши политички такмаци, Српска демократска странка стоји на бранику Републике Српске са истом снагом и енергијом коју смо имали те 1990. када је постављен темељ једне велике идеје која је названа Српска демократска странка“ – закључује Говедарица.

(СДС РС)