ПОЗДРАВЉЕНА ПРЕСУДА МУЈАНОВИЋУ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ХРАСНИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЗДРАВЉЕНА ПРЕСУДА МУЈАНОВИЋУ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ХРАСНИЦИ


Foto: Avaz
Предсједник Удружења логораша Сарајевско-романијске регије Слободан Мркајић изразио је задовољство због пресуде Вишег суда у Београду којом је некадашњи управник војничког притвора Илиџа у Храсници Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора, наводећи да је, према његовим сазнањима, кроз храсничке логоре прошло 350 до 400 људи и да је Мујановић мучио Србе по преписаном рецепту из логора "Мусала" и "Челебићи".

Мркајић је рекао Срни да је кроз логор у Храсници само "прошао", али да је за кратко вријеме видио и чуо шта се тамо дешавало и како су српски затвореници мучени и убијани на најсуровије начине.

Падом Брадине, у Храсницу су доведени бројни српски цивили, међу којима је био и младић из угледне породице, интелектуалац Здравко Глигоревић звани Јеша који је, по несрећи, носио браду. То је био довољан разлог да буде изложен страшној тортури усљед чега је умро у великим мукама. Његову одсјечену главу су свуда носили, а све су снимали страни медији - изјавио је Мркајић.

Он је објаснио да у то вријеме није постојао одређени објекат у који су затварани српски цивили, те да су тортуре од чувара затвореници трпјели у подрумима зграда и приватних кућа, због чега се још не зна тачан број страдалих.

То још истражујемо, вршимо попис и још смо у тим активностима како бисмо имали валидну документацију. Према мојим сазнањима, кроз храсничке логоре прошло је између 350 и 400 људи - рекао је Мркајић.
Он је нагласио да је Мујановић мучио Србе у Храсници по преписаном рецепту из логора "Мусала" и "Челебићи".

Глад, батине, испирање мозга, излагање сунцу, лежање на бетону, тјерање на међусобну тучу, пијење мокраће, одвођење на принудни рад, клање, пуцање у главу, све су то радили, на некоме више, на некоме мање - навео је Мркајић.

Он је додао да је међу затвореницима било и жена које су силоване, а које, на његово изненађење, неће о томе да причају.

Жене су биле притворене у кућама по седам до десет дана. То су биле оргије, о чему оне неће да причају. То није њихова срамота, него оног ко је то радио - сматра Мркајић.

Мркајић је заробљен 27. маја 1992. године на Бјелашници приликом извлачења након пада Брадине. Током двије године и осам мјесеци заробљеништва, прошао је логоре на Игману, у Тарчину, а потом "Мусалу" и "Челебиће".
Одатле је пребачен у Храсницу, гдје чувари из "Мусале" и "Челебића" који су их довели, нису дали да њега и остале затворенике убију, након чега је одведен у Титову касарну у Сарајеву гдје је провео два дана.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изразио је задовољство због пресуде Мујановићу, истичући да се бивши логораши годинама труде да коначно буде објелодањена истина о страдању Срба.

Драго ми је да чујем за ову пресуду. Ми годинама настојимо да дамо валидне и аутентичне доказе о страдању наших људи и надам се да ће се, напокон, нешто почети дешавати - изјавио је Носовић Срни.

Предсједник Скупштине Борачке организације "Илиџански борац" Источна Илиџа Горан Шеховац поздравио је изрицање једне од првих пресуда за злочине почињене на подручју општине Илиџа, додајући да сматра да је изречена казна мала.

Чињеница је да су муслиманске снаге чиниле злочине на подручју Илиџе, а да су Срби само бранили своја вјековна огњишта - истакао је Шеховац.

Он је рекао да борци Републике Српске сматрају да починиоци злочина, без обзира коме припадају, морају одговарати за своја злодјела, јер је то једини пут до неког помирења у БиХ.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је данас на 10 година затвора некадашњег управника војничког притвора Илиџа у Храсници Хусеина Мујановића због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва.

Мујановић је осуђен због притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учествовања у наношењу повреда телесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.
 
(СРНА)