ТРИВИЋ: У ПРОСВЈЕТИ ИМА ВИШКА РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ТРИВИЋ: У ПРОСВЈЕТИ ИМА ВИШКА РАДНИКА


Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, истакла је да у просвјети у овом моменту има вишка наставног кадра.

- Морам бити искрена у овом моменту имамо вишка радника у просвјети, али тај вишак, не могу да кажем да није ангажован, не. Можда не могу да испуне норму у једном занимању као основном, али то се надопуњава кроз одређене секције и тако даље - рекла је Тривићева. 

Када се говори о броју дјеце у школи, каже да је тачно да број дјеце директно утиче на број запослених у основним и средњим школама.

- Није једноставно некоме ко је радио 30 година у школи рећи да више нема довољно часова или да је једноставно технолошки вишак и да узме своју радну књижицу и да иде кући. То је страшно у смислу посвећености тих људ, рада који су уложили једноставно у времену у којем сви живимо и то су изазови не само нас, него могу да кажем и цијеле Европе и морамо да покушамо да нађемо рјешење за тај проблем - рекла је Тривићева гостујући на АТВ-у.

Она је истакла да смањење броја ученика у основним и средњим школам директно утиче на вишак наставника, али је нагласила да се тај проблем може ријешити преквалификацијом радника.

Навела је да је опредјељење министарства и Владе да се отвори много више предшколских васпитних установа у којима би могли да буду запсолени радници који су вишак у основним и средњим школама