Додик: За два-три дана новац ММФ-а на рачунима Српске :: Semberija INFO ::

 

Додик: За два-три дана новац ММФ-а на рачунима Српске


ПРИЈЕДОР - Предсједник СНСД-а Милорад Додик позвао је данас послодавце да за оне раднике који нису радили током пандемије вируса корона, а који могу од Владе да добију 520 КМ, да припреме сву документацију и што прије је доставе надлежним институцијама.

“Новац је обезбијеђен. Добра вијест је што су деблокирана средства од Међународног монетарног фонда /ММФ/. За два-три дана ће бити на рачунима Републике Српске и моћи ћемо да наставимо са реализацијом свих наших пројеката”, изјавио је Додик новинарима на Мраковици, гдје се Извршни комитет СНСД-а састао са функционерима ове странке из Изборне јединице један.

Он је навео да се данас на Мраковици разговара о политичкој и социјалној ситуацији, о припремама за изборни процес, а највише о економским питањима и озбиљној штети коју је пандемија направила на јавним рачунима и у реалном сектору.

Додик је нагласио да је власт у Републици Српској формирала три фонда који треба да санирају штету, иако не да је потпуно покрију, јер је то немогуће, али свакако да помогну у санирању штете.

“То су компензациони и гарантни фонд који креирамо заједно са ЕБРД и сва средства ММФ-а иду у Компензациони фонд и одатле ће се подмиривати трошкови које смо имали везано за пандемију и за оно што смо уложили у медицински сектор. Трећи је фонд за локалне заједнице, гдје желимо да помогнемо буџетима локалних заједница, како би оне могле да санирају одређену штету”, прецизирао је Додик.

Он је рекао да у Изборној јединици један постоје значајни ресурси за стабилизацију и јачање организације и структуре СНСД-а и да ће СНСД веома припремљени изаћи на локалне изборе.

“Идемо с великим амбицијама што се тиче кандидата за градоначелника Приједора. То је једна од стратешки важних позиција на којој ћемо инсистирати и окупити већу коалициону већину. Вјерујемо да можемо да имао капацитет да добијемо то мјесто и да Приједор интегришемо у општине које припадајау породици СНСД-а”, нагласио је Додик.

На питање новинара ко је кандидат СНСД-а за градоначелника Приједора, Додик је показао на Далибора Павловића.

“Кључно питање није овдје кандидатура. Знамо шта радимо и нећемо одустати од тога. Имали смо једног пребјега, али, ево, то је таква корумпирана политичка структура и политички живот подразумијева и такве који то чине. Али СНСД је партија која се никад није дијелила у врху. Из СНСД-а није настала ниједна нова политичка партија у Републици Српској, ни у БиХ. Ми смо поносни на јединство које имамо и спремни смо да, наравно, идемо на изборе са највећим очекивањима”, поручио је Додик.

Осим Додика и функционера СНСД-а из Изборне јединице један, сједници присуствују високи функционери странке Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Нада Тешановић, Никола Шпирић, Славко Митровић.  

Додик: Оставка Радончића - обрачун у оквиру бошњачке политичке елите

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да оставка министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића представља обрачун у оквиру бошњачке политичке елите.

“Сам Радончић је рекао да је то проблем миграната гдје постоји план СДА. О томе смо могли да чујемо на Предсједништву прије једно мјесец дана и видјело се да ту нешто не функционише”, рекао је Додик новинарима.

Он је додао да сада опет Савјет министара није комплетан.

“То мјесто свакако припада Бошњацима, али је неопходно наравно да се прођу све провјере и процедуре тог новог имена. Што се тиче Радончића, мислим да је он показивао једну ангажованост далеко више након погубних посљедица на том мјесту у претходном мандату”, рекао је Додик.

Он је за Радончића рекао да је био човјек који је прихватао реално позиционирање Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и да је обављао консултације које су биле од користи и за БиХ и Републику Српску.

“Покушаћемо да нађемо неког сличног у том погледу и вјерујем да је то могуће”, закључио је Додик.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је раније данас у Сарајеву да ће поднијети оставку на функцију министра због политичке разлике у односу на нека стратешка питања између СДА и СББ-а, попут пакистанских миграната и афере “Респиратори”.

Додик: Смањење плата у Српској није опција

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су економске посљедице након пандемије вируса корона неизбјежне, али смањење плата у Републици Српској није опција.

“Опредјељење је да се подстакну инвестиције и да се ојачају приходи на јавним рачунима. Очекујемо да се ситуација у економском смислу нормализује, ако се не догоди нови изазови са пандемијом како неки стручњаци најављују”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, предузете су све неопходне мјере током пандемије и радило се веома опширно тестирање потенцијалних заражених.

Изразивши жаљење за све губитке и жртве током пандемије, Додик је изјавио за београдски “Ало” да здравствени систем у Српској није био у колапсу и да је правовремено реаговао, те да се након овога стекло једно ново искуство.

​Срна / Глас Српске