Додик: Немјерљива помоћ Руске Федерације :: Semberija INFO ::

 

Додик: Немјерљива помоћ Руске Федерације


БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је немјерљива помоћ која је данас из Руске Федерације стигла у Републику Српску.

“Знамо да се и Руска Федерација суочава са вирусом корона, али није изостала њихова жеља да нама помогну”, рекао је Додик новинарима на бањалучком аеродрому, гдје је са другим званичницима Српске дочекао први контингент помоћи из Русије.

Додик је захвалио Русији, њеном предсједнику Владимиру Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и руском амбасадору у БиХ Петру Иванцову који су радили са властима Републике Српске да стигне ова помоћ.

“Они су нам рекли да гдје ови људи изврше дезинфекцију просторија или отвореног простора послије тога та мјеста изгледају као да ту није ни било вируса корона. Веома је важно да све дезинфикујемо и да то буде стерилно”, нагласио је Додик.

Он је препоручио и Федерацији БиХ /ФБиХ/ и њеном руководству да од институција Руске Федерације затраже да и њима помогну.

“Јавно кажем да ћу подржати такав захтјев и назваћу одређене људе да ово исто буде реализовано и у Федерацији. Важно је да овакви стручњаци уђу у здравствене установе у ФБиХ које је захватио вирус корона. Они морају да имају иницијативу и овдје је то проблем. Руска страна је та која одређује коме даје помоћ. Рекли су да на захтјев Републике Српске она долази овдје. Уколико то ФБиХ и њени органи желе нека напишу захтјев и ја ћу истим путем затражити да помогнемо и њима”, истакао је Додик.

Он је додао да руски стручњаци одлазе на састанак са људима из Српске како би направили план дјеловања.

“Ово су припадници Војске Руске Федерације и они могу да дјелују само у складу са наређењем. Наређење које су добили од највишег државног руководства је да иду у Републику Српску. Сада је потребно да добију наређење да иду и у ФБиХ. Ако су могли да буду у Италији и на многим другим мјестима не видим разлог зашто не би могли да помогну и ФБиХ”, рекао је Додик.

Иванцов: Медицинска опрема за превазилажење кризе

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изразио је наду да ће помоћ у медицинској опреми, која је из Руске Федерације стигла данас на бањалучки аеродром, помоћи Републици Српској да превазиђе кризу изазвану епидемијом вируса корона.

Иванцов је навео да је помоћ из Русије упућена на захтјев Републике Српске, с циљем да се Српској помогне у овој тешкој ситуацији, у којој се налазе и бројне земље широм свијета.

“Долази екипа љекарских специјалиста, који ће се заједно са колегама из Српске консултовати у лијечењу људи, а стиже и специјална техника која омогућава дезинфекцију простора зграда и других објеката”, рекао је Иванцов новинарима.

“Надамо се да ће ова наша улога помоћи да се ситуација олакша и да ћемо заједничким напорима превазићи све невоље”, рекао је Иванцов.

Према његовим ријечима, помоћ је стигла на захтјев Републике Српске, док захтјева из Федерације БиХ није било, а Русија је спремна да помогне уколико буде могућности.

Вишковић: Значајна помоћ у борби против вируса корона

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за Српску од изузетног значаја у борби против епидемије изазване вирусом корона што је добила први контингент медицинске опреме и помоћи из Русије.
“Ово је значајна помоћ за наш здравствени сектор. Дошли су стручњаци из Русије да помогну нашим љекарима који се више од мјесец дана херојски боре са пандемијом”, рекао је новинарима Вишковић, након што је на Аеродром “Маховљани” у Бањалуци допремљен први контингент медицинске опреме и помоћи Русије за борбу против епидемије изазване вирусом корона.

Он је истакао да су се институције Републике Српске обратиле за помоћ Русији и предсједнику те земље Владимиру Путину.

“Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и ја смо упутили писмо Русији на шта је ова земља реаговала и послала помоћ. Ово је помоћ онима који су је и тражили, на чему смо више него захвални”, додао је Вишковић.

Он је, у име Владе Српске и институција, захвалио Русији и Путину на урученој помоћи.

“У борби против вируса значајна је дезинфекција јавних површина. Дошли су нам најбољи свјетски стручњаци са најбољом опремом и средствима за дезинфекцију и настојаћемо да сви наши већи градови буду дезинфиковани. У Бањалуци ћемо сутра почети са дезинфекцијом Универзитетског клиничког центра, Студентског дома жНикола Теслаж, односно мјеста гдје је највећа концентрација лица која су позитивна на вирус, након чега идемо даље”, рекао је Вишковић.

Цвијановић: Велика захвалност Русији, помоћ потврда добрих односа

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је данас у Бањалуци у име институција и грађана велику захвалност за пристиглу руску помоћ у сузбијању корона вируса у Српској, наводећи да је овај гест потврда добрих односа и разумијевања Српске и Русије.

Она је рекла новинарима да се ова помоћ која је стигла на Аеродром у Бањалуци манифестује у људству, медицинским стручњацима који ће помоћи овдашњем здравству, као и опреми, средствима за дезинфекцију и активностима које ће се спроводити на сузбијању вируса.

“То све ћемо добити путем ове испоруке. Ово је први долет од три планирана, која ће се десити током дана. Помоћ обухвата долазак медицинских стручњака и специјалиста, средства за дезфинфекцију, респираторе, заштитне маске и сву опрему која је данас потребна болницама”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је помоћ упућена на захтјев руководства Српске и да је веома брзо стигла након разговора са предсједником Русије и министром спољних послова Владимиром Путином и Сергејом Лавровом.

“Захвални смо и ова помоћ показује много више од обичне борбе, односно да преживимо у ова тешка времена. Знамо да Русија има своје проблеме са вирусом, као и друге земље, али у свим тим напорима које улажу на својим теренима, они су се одазвали и помогли свакоме коме је то било потребно. Такође, ово је потврда наших добрих односа и разумијевања”, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је сигурна да би од Русије свако добио помоћ ако би је затражио, што се и показало у случају Италије.

Цвијановићева је рекла да би и Федерација БиХ добила помоћ уколико би се обратила Русији.

​Срна / Глас Српске