Станић: Кораци ка реформи и реорганизацији здравственог система Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Станић: Кораци ка реформи и реорганизацији здравственог система Републике Српске


Свима је сада јасно да са здрављем ништа постаје све, али исто тако да без здравља све постаје ништа. Двадесет први вијек је већ сада трајно обиљежила вирусна пандемија и након тога много тога неће бити исто. Борба здравствених професионалаца и осталих запослених у здравственим системима у којој они спашавајући животе других, ризикују свој здравље и живот, као и својих породица. Управо због тога, најмање што можемо да урадимо и што је наша обавеза као друштва је, да што прије кренемо у финансијску консолидацију здравственог система Републике Српске.
 
Премијер Вишковић је изјавио да „Здравство крвари“, сада је вријеме  за трансфузију, а одмах по завршетку пандемије за суштинску реформу и реорганизацију!
 
Значајна средства помоћи и кредитне подршке биће дозначена Републици Српској од стране ЕУ, ЕБРД-а, Свјетске банке, УНДП-а, СЗО, УНИЦЕФ-а... Јуче смо видјели да и Влада РС планира формирати „Компензациони фонд за подршку здравству“. Предлажемо да се средства у износу 230 милиона КМ, колико је и дуг здравствених установа за порезе и доприносе, уз изузетну финансијску дисциплину, усмјере ка здравственим установама. Здравствене установе би тим средствима уплатиле своја дуговања за порезе и доприносе. Тим уплатама би се аутоматски 22.792.792 км вратила у трезор Републике Српске.
 
Дио средстава био би уплаћен Фонду за рехабилитацију и запошљавање инвалида што је значајно да се помогну вулнерабилне категорије становништва. Средства у износу 6.279.006 км била би уплаћена Заводу за запошљавање што је исто тако од великог значаја обзиром да ће повећан број радника који остану без посла тражити подршку Завода. Износ од 9.418.509 КМ ишао би Фонду дјечије заштите, који би био ојачан, надомјестио би се очекивани дефицит и омогућило неометано извршење обавеза јако битних за будућу демографску слику Републике Српске.

​Највећи износ од 116.161.616 км био би уплаћен Фонду ПИО што је у овом тренутку од суштинске важности као подршка редовној исплати пензија у времену смањених прихода, а пошто је Фонд ПИО у саставу Трезора РС то би била и подршка Трезору. На крају 75.348.075 КМ добио би ФЗО који би могао дијелом тих средстава да измири дуг према послодавцима за рефундацију боловања и да на тај начин помогне привреди. Остатак би поновно био усмјерен ка здравственим установама према утврђеном плану,а то би уз израду иновативних начина плаћања запослених у здравству довело до побољшања  статуса и стандарда запослених у здравству.
 
Ово је први у низу корака потребних за консолидацију здравства у Републици Српској, али и најдужи пут почиње првим кораком. Сада је најважнија што успјешнија борба са пандемијом, а наше је да онима на првој линији помогнемо у тој борби макар логистиком. Након побједе идемо даље!
 
Предсједник Одбора за здравство СДС                   
доц. др сци мед Слободан Станић