ШВЕРЦ ШУМОМ И РАД НА ЦРНО, МИНИСТАР ЗНА КОЛИКО РАДНИКА НОСИ ЈЕДНУ ДАСКУ :: Semberija INFO ::

 

ШВЕРЦ ШУМОМ И РАД НА ЦРНО, МИНИСТАР ЗНА КОЛИКО РАДНИКА НОСИ ЈЕДНУ ДАСКУ


Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
“Шуме РС” имају потписане уговоре о испоруци трупаца и других дрвних сортимената са укупно 305 предузећа, наводних дрвопрерађивача, а међу њима су и бројне фирме са само једним запосленим радником.

– То није реално, не може ни у пилани радити само један човјек, морају бити бар двојица радника, да би носили једну даску – рекао је недавно Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.
Пашалић је најавио да ће од Нове године на снагу ступити нова уредба, којом ће бити прописано да  фирма, да би склопила уговор са “Шумама РС” о испоруци дрвних сортимената, мора имати најмање 5  радника. Ко не испуни тај услов неће добити трупце.

– Ово је прилика да они пријаве раднике, који су већ ангажовани, или да приме нове раднике ако их немају довољно – рекао је Пашалић.

Из Министарства појашњавају да је циљ нове уредбе да се спријечи препродаја трупаца и рад на црно.

– На основу стручних анализа закључено је да ни најједноставнији производни процес прераде дрвета, као што је  производња резане грађе, није могуће ефикасно организовати без 5 радника. На основу овога претпостављено је да се фирме које имају мањи број радника не баве прерадом дрвета, него да препродају трупце или да имају непријављене раднике – поручио је портпарол Министарства Александар Мацановић.
 
Познаваоци прилика, међутим, тврде да је одавно познато да са “Шумама РС” сарађују бројне фиктивне фирме, у којима се “прерада дрвета” своди на процес: “купи јефтино, па продај скупо”.  Такође, познато је да је, поготово у неразвијеним општинама богатим шумом, у пиланама већина радика непријављена.

На питање Српскаинфо о томе да ли се и због чега дрвопрерађивачима који крше закон до сада гледало кроз прсте, из Министарства нисмо добили одговор.

(српскаинфо.цом)