​„БУДИ ПРОМЈЕНА КОЈУ ЖЕЛИШ ВИДЈЕТИ У СВИЈЕТУ“ :: Semberija INFO ::

 

​„БУДИ ПРОМЈЕНА КОЈУ ЖЕЛИШ ВИДЈЕТИ У СВИЈЕТУ“


Свјетски дан вода – 22. март замишљен је као један дан у години када се у цијелом свијету скреће пажња на важност питке воде и на проблеме везане за воду и водне ресурсе. Државе су позване да обиљеже тај дан према препорукама УН-а и проведу конкретне активности које сматрају одговарајућим у националном контексту. Сваке године активности везане за обиљежавање Свјетског дана вода обједињују се под јединственим слоганом.  За 2023. годину тај слоган гласи: „Убрзавање промјена“ са поруком: "Будите промјена коју желите да видите у свијету“.



Глобалном покрету су се као и толико пута до сада придружили и ученици Јавне установе Гимназија "Филип Вишњић" из Бијељине. У овој образовној установи данас је одржан јавни час који су одржале професорице Анита Леовац Маћерак и Ђурђа Керкез са Природно - математичког факултета Унивезитета у Новом Саду са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине.

- Млади постају свјеснији и заинтересованији за питања која се односе на очување природне средине. Данашње предавање у бијељинској гимназији ћу искористити да ученицима и професорима приближим нека нова, научна истраживања која на факултету спроводимо кроз један међународни пројекат. Пројекат се конкретно односи на истраживање различитих приступа проблему отпадних вода гдје се, осим еколошке димензије овај проблем сагледава и кроз призму енергетике, економије а све како бисмо, као академска заједница понудили праве одговоре на питања која најдиректније утичу на нашу животну средину“, рекла је др Анита Леовац Маћерак.



Овогодишњи слоган Свјетског дана вода има за циљ да у први план истакне важност система за сакупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода као и изналажења могућности поновне употребе пречишћене воде.

- Као и сваке године поводом Свјетског дана вода треба подсјетити да Република Српска располаже значајним водним ресурсима чисте воде и по томе спада међу најбогатија подручја у цијелом свијету. Због тога је неопходно да сваки појединац и цијелокупно друштво у Републици Српској предузму више напора у циљу заштите и очувања наших вода, односно очување животне средине, све да би сачували обновљиве изворе воде за наше будуће генерације“, стоји у саопштењу ЈУ "Воде српске" из Бијељине.