Васкршњи пост подигао цијену рибе :: Semberija INFO ::

 

Васкршњи пост подигао цијену рибе


Нови скок цијена рибе у Српској забиљежен је током васкршњег поста. Томе је највише допринијело, према ријечима наших саговорника, поскупљења рибље хране и електричне енергије и због свега тога тешко да ће у наредном периоду ове цијене падати.

Како је потврдио за "Независне новине" Зоран Тепић, директор фирме "Тропик рибарство - рибњак Јањ", у складу са поскупљењима улазних сировина у примарној производњи рибе дошло је и до раста цијена.
"Раст улазних сировина за производњу рибље хране и електричне енергије изражајнији је код произвођача рибље хране из Европе. Износ поскупљења је на нивоу од пет одсто према трговачким ланцима, док цијене у трговачким ланцима они сами формирају према крајњим потрошачима", казао је Тепић.

Како каже, цијене према велетрговцима су различите у односу на количину, асортиман и различита тржишта.
Додаје да више од 65 одсто рибе коју узгајају, и то највише калифорнијску пастрмку, пласирају на инострана тржишта, док остатак иде на домаће тржиште.
"Шарана, као трговачку робу, купујемо и продајемо у складу са тренутним цијенама, доступности, те законима тржишта понуде и потражње. За осталу трговачку робу, рибље производе, прерађене, замрзнуте и др. цијене су расле у просјеку око 10 одсто, док је, на примјер, лосос у само једној седмици поскупио за 20 одсто", истакао је Тепић.

Према његовим ријечима, у наредном периоду цијена произведене рибе, калифорнијске пастрмке, сигурно неће падати, и то због тога што су на свјетској берзи све сировине потребне за израду рибље хране у расту још од почетка сукоба у Украјини.
"Цијене електричне енергије су такође у порасту, те сходно изреченом не можемо очекивати пад цијена рибе код домаћих произвођача. Пад цијена можемо очекивати код рибе која се купује на свјетским платформама за продају рибе, а ту спадају лосос, ослић, скуша, шкампи...", додао је Тепић.

Да је дошло до поскупљења рибе, потврдили су за "Независне новине" и из рибарнице "Пецо фиш" из Бањалуке, гдје кажу да су у претходном периоду поједине врсте рибе поскупјеле за око 50  фенинга по килограму.
"Поскупљење је забиљежено око божићног поста, а отад су само неке врсте рибе поскупјеле за највише пола марке", казали су из ове рибарнице. Што се тиче цијена, како наводе, код њих очишћена пастрмка кошта 13 КМ, шаран живе ваге 14 КМ, док амур кошта 11 КМ.

Како су "Независне новине" писале крајем прошле године, килограм шарана по живој ваги је коштао 12 КМ, котлети шарана 22 КМ, килограм плавог ослића шест КМ, док је бијели коштао седам КМ, орада и бранцин били су 19,5 КМ по килограму, а килограм туне је тада коштао 36 КМ, као и филе лососа, чија је цијена била 39 КМ.


Независне новине