Проблем отпада на Дрини још чека министре: Нису могли усагласити термине за састанак :: Semberija INFO ::

 

Проблем отпада на Дрини још чека министре: Нису могли усагласити термине за састанак


Проблем великих колчинина отпада на ријеци Дрини сваке зиме буде актуелизован у јавности, међутим заједничка акција надлежних годинама изостаје.

Још прошлог мјесеца министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник најавио је састанак ресорних министара из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ о проблему плутајућег отпада на Дрини, који се сакупља недалеко од Хидроелектране “Вишеград”.

– Састаћемо се у Вишеграду да сви дођу и виде шта је то како би кренули у рјешавање проблема – истакао је Випотник почетком фебруара. 

Међутим, како сада кажу из овог министарства, најављени састанак није одржан јер министри из Србије и Црне Горе нису могли усагласити термине.

– Чим будемо имали договорен термин, обавијестићемо јавност – поручили су.

Из ресорног министарства наводе да извор овог проблема, није у Републици Српској, Босни и Херцеговини, већ у сусједним државама, Републици Србији и Црној Гори, одакле и отпад долази воденим токовима који су у сливу ријеке Дрине.

– Рјешење је у интензивирању свих мјера које морају провести сусједне земље, како би се проблем плутајућег отпада у сливу Дрине трајно ријешио- поручују. Додају да је проблем плутајућег отпада на Дрини то министарство препознало у стратешко-планским документима, као мјесто већег загађења животне средине тзв. „црна тачка“.

Годишње се на овом мјесту накупи између шест и осам хиљада кубика отпада, а проблем је посебно изражен када је повећан доток воде. Смеће из ријеке свакодневно купе радници ХЕ на Дрини како би се спријечило да он угрози рад хидроелектране.

 – Ланчаница коју смо импровизовали и направили 2021. године је издржала овогодишњи налет воде и смећа – појаснио је раније директор ХЕ на Дрини Недељко Перишић.

Силни отпад углавном долази ријеком Лим из Србије и Црне Горе, а остатак је из БиХ.

– Тај отпад је најбоља слика лошег стања животне средине у све три земље. Проблем се може ријешити само ако све три земље спрече одлагање отпада на обалама ријека, међутим, све то споро иде и бојим се да ћемо овакве призоре са Дрине још дуго гледати – упозорава Анес Подић из Коалиције за заштиту ријека БиХ.

Подсјећа да се отпад са Дрине одвози на вишеградску депонију, гдје су чести пожари, а што ствара додатни проблем локалном становништву.

Ријеке пуне смећа

Анес Подић напомиње да се проблем са Вишеградског језера, мање-више понавља на свим нашим ријекама. Како истиче, више од петине територије БиХ уопште није покривено организованим одвозом отпада, због чега становништво смеће баца на дивље депоније које се често налазе на обалама ријека и потока.

– Након великих киша, када ријеке набујају, смеће завршава у води. Специфичност Дрине је што ту имамо велику брану, па смеће постане видљиво, али наше ријеке су препуне отпада и то је, нажалост, тужна чињеница, а власти ништа не покушавају да системски ријеше проблем. Све што се уради јесте да се отпад склони са градских улица, а шта ће после са њим бити, то једва да је кога брига – истиче Подић.

(Српска Инфо)