ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ" : Поводом 22. марта – Свјетског дана вода :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ" : Поводом 22. марта – Свјетског дана вода


Јавни позив за предузимање активности поводом 22. марта – Свјетског дана вода
 
Организација Уједињених нација 1992. године усвојила је резолуцију по којој се у цијелом свијету обиљежава СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА – 22. МАРТ. Тиме се наглашава значај очувања воде и животне средине.
    
Тема Свјетског дана вода 2023. године је: УБРЗАВАЊЕ ПРОМЈЕНА. Свијету су неопходне брзе промјене за рјешавање кризе са водом. Потребно је да учествују сви – промјеном начина на који користе воду. Циљ овогодишње кампање поводом Свјетског дана вода је да сваки појединац, свака породица, школа и друге установе, организације и заједнице, дефинишу и предузму своје сопствене активности у циљу заштите, очувања и рационалног коришћења воде.
 
Јавна установа „Воде Српске“ позива све установе предшколског, основног, средњег и високог образовања у Републици Српској да предузму активности поводом Свјетског дана вода – 22. марта 2023. године. Према теми овогодишњег Свјетског дана вода, активности у оквиру образовних установа могу да буду сљедеће:
- Дебата у оквиру установа и дефинисање њихових активности за наредни период у циљу заштите, очувања и рационалног коришћења воде.
- Организовање предавања у оквиру образовних установа на тему заштите и очувања воде, рационалног коришћења и управљања водом, или на тему значаја воде за јавно здравље и одржавање хигијене, или на тему о значају воде за производњу хране, или на тему о значају воде за биљни и животињски свијет, и слично.
- Осмишљавање и организовање акција штедње воде у оквиру образовних установа.
- Организовање еколошких акција, на примјер: Чишћење обала ријека, канала, потока и језера; Садња дрвећа, дрвореда и шумских засада као природног рјешења за складиштење воде и смањење ризика од поплава; и слично.
- Организовање посјета предузећима за дистрибуцију и/или флаширање воде, или постројењима за пречишћавање отпадних вода, у циљу едукације о начину управљања водом, и слично.
Поред наведених приједлога, више информација и идеја за активности поводом Свјетског дана вода доступни су на интернет страници: www.worldwaterday.org, или на интернет страници Јавне установе „Воде Српске“: www.voders.org.

Јавна установа „Воде Српске“ ће поводом Свјетског дана вода припремити тематски промотивни летак који образовне институције могу да користе у својим активностима поводом Свјетског дана вода.
 
Јавна установа „Воде Српске“ позива образовне институције да о својим активностима поводом Свјетског дана вода обавијесте јавност путем медија, или да своје извјештаје о предузетим активностима са пратећим фотографијама или видео-записима доставе Јавној установи „Воде Српске“ на адресу е-поште: [email protected], са назнаком: „Акција – Свјетски дан вода 2023“. Све запримљене извјештаје о реализованим активностима образовних установа поводом Свјетског дана вода, Јавна установа „Воде Српске“ ће у наредном периоду сукцесивно обрађивати и публиковати на својој званичној интернет страници: www.voders.org, или у билтену Јавне установе „Воде Српске“, или путем саопштења за јавност.
 
Јавна установа „Воде Српске“ стоји на располагању образовним установама у Републици Српској за додатне информације, идеје и договоре везано за овај позив. Контакт особа испред Јавне установе „Воде Српске“ за предметне активности је: Саша Мирић, ВСС за односе са јавношћу, е-пошта: [email protected].
 
Изаберите своју акцију. Урадите лично шта можете. Будите промјена коју желите да видите у свијету!


ЈАВНА УСТАНОВА "ВОДЕ СРПСКЕ" БИЈЕЉИНА