ЕУ љута због миграната, у визури и западни Балкан :: Semberija INFO ::

 

ЕУ љута због миграната, у визури и западни Балкан


- Министри унутрашњих послова ЕУ на неформалном састанку у Стокхолму у четвртак су расправљали о илегалним миграцијама и закључили да је западнобалканска рута једна од најкритичнијих кад је у питању прилив миграната.

На састанку је, такође, закључено да би се могло тражити увођење виза за све земље које не буду могле испуњавати своје обавезе кад је у питању враћање илегалних миграната на њихову територију ако се утврди да су с те територије дошли у ЕУ, али нам је један дипломата незванично рекао да не вјерује да је безвизни режим са земљама западног Балкана у овом тренутку угрожен.

У закључцима су, наиме, министри ставили могућност да се уведу визе трећим земљама које не буду сарађивале на рјешавању овог питања.

"Како бисмо направили напредак према трећим земљама, ЕУ мора у потпуности искористити све алате који јој стоје на располагању. Потребни су и позитивни подстицаји, али и рестриктивне мјере. Морамо искористити све мјере које нам стоје на располагању, попут визне политике, развојне сарадње, трговине и дипломатских односа. Потребан је цјеловит приступ који укључује владе и Европску комисију како би се одговорило на овај изазов. Морамо радити заједно и морамо радити одмах", наглашено је у закључцима.

Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије, у писму које је упутила министрима присутним на конференцији поручила је да морају појачати сарадњу како би ЕУ боље обезбиједила спољне границе ЕУ, укључујући и подручје западног Балкана. Те мјере би, како је нагласила, укључивале и убрзање повратка илегалних миграната на територију земље из које су кренули у ЕУ.

"ЕУ је примијетила да је значајно повећан број нерегуларних долазака на медитеранској и западнобалканској рути, који је највећи још од 2016. године. Управљање миграцијама је високо на листи питања на која грађани очекују јак одговор ЕУ", нагласила је она.

Министри ЕУ ће од свих земаља које се налазе на мигрантским рутама, укључујући и земље западног Балкана, тражити прво да мигранте који су на њиховој територији збрине до рјешавања њиховог статуса, а нуди и помоћ при њиховом враћању у матичне земље. Осим тога, ЕУ ће понудити финансијска средства за јачање контрола над границама и побољшање ефикасности чувања граничног подручја. У крајњој инстанци, ако земље и даље не буду сарађивале, ЕУ би могла размотрити и враћање виза, па и за земље на западном Балкану.

Јуче смо контактирали Министарство безбједности БиХ, али до закључења овог броја "Независних" нисмо добили одговор. Одраније је познато да је Министарство у контакту са"Фронтеxом", европском службом за чување спољних граница, и да се очекује потписивање уговора између ове институције и "Фронтеxа". Претпоставља се да се чека формирање новог сазива Савјета министара и да ће у наредном периоду ово питање доћи на дневни ред.

Иначе , због проблема миграната који све више утиче и на расположење јавног мњења у ЕУ, све се више размишља о "мађарском"моделу рјешавања овог питања - дизању жица и ограда на границама. Тако је, на примјер, Карл Нехамер, аустријски канцелар, након састанка са Марком Рутеом, премијером Низоземске, оптужио Европску комисију да из "идеолошких разлога" одбија да обезбиједи новац за подизање ограда.

"То је идеологија. Разуман приступ је, као што је рекао низоземски премијер, да свака земља дефинише начин на који ће најбоље моћи заштитити њене границе", рекао је он.

Руте је рекао да је потребно додатно заштитити турско-бугарску границу и да је тамо највише проблема.

"Апсолутно сам увјерен да је ријеч о троуглу ЕУ, Комисија и Бугарска. Ту ћемо пронаћи рјешење како да контролишемо наше границе", рекао је он.

Нехамер је, како јављају аустријски медији, од Европске комисије затражио двије милијарде евра подршке Бугарској да се изгради ограда на тој граници с Турском.
 
(Независне)