Влада РС о Приједлогу измјена Породичног закона: Развод (не) чека нотаре :: Semberija INFO ::

 

Влада РС о Приједлогу измјена Породичног закона: Развод (не) чека нотаре


Текст Приједлога измјена Породичног закона РС данас би требало да буде на дневном реду сједнице Владе Републике Српске, али у овом тренутку још није познато да ли је у ново законско рјешење уврштена одредба која је посвађала адвокате и нотаре, односно такозвани нотарски развод брака.

Подсјећамо, адвокати у Републици Српској јавно су негодовали на идеју да се у измјене Породичног закона РС уврсте већа овлаштења нотарима, а првенствено могућност да нотар разведе брак између супружника, ако је међу њима раније постигнут договор о споразумном прекиду брачног односа.

Далибор Мрша, предсједник Адвокатске коморе РС, каже за "Независне новине" да му није познато какав је у коначници текст закона.
"Посљедњи састанак Радне групе коју је формирало Министарство правде одржан је 14. новембра. Након тога ја немам никакву информацију шта се дешавало. Претпостављам да је Нацрт закона спреман, али ми га нисмо добили нити знамо шта се нашло у њему, а шта није", поручује Мрша.
Ипак, исто тако, он наводи да, према информацијама које има, Адвокатска комора РС може бити задовољна, јер у текст неће ући спорна одредба.
"Очекујем да прије слања у скупштинску процедуру добијемо овај текст закона, па да знамо да ли је то уврштено или не у нацрт. Према једној од верзија коју смо добили прије састанка 14. новембра, те одредбе у Нацрту закона није било, односно било је испоштовано оно што смо ми тражили", истиче Мрша.
Према његовим ријечима, додатан проблем у наведеном је и чињеница што представници нотара нису ни били на састанку Радне групе који је одржан средином новембра, па се тада није чак ни поменуло питање тзв. нотарског развода.
"Али, тада смо добили њихово писмено изјашњење у коме се наводи да они остају код свих навода који су до тада били усмјерени у правцу уношења те одредбе, дакле да нотари могу да разводе бракове", наглашава Мрша.

Из Нотарске коморе РС потврђују "Независним" да је њихов став и даље исти.
"Вјерујте да немам појма шта пише у тексту закона. Ми смо дали свој приједлог, а то је даље на предлагачу закона. Мислимо да је наш приједлог сврсисходан за људе који желе да се разведу, а немају никаквог доказивања чињеница нити поступка мирења. Све би то било у циљу економичности и у циљу грађана, односно да би грађани што прије остварили своја права. Ту нема малољетне дјеце, нити дјеце којима је продужено родитељско старање, јер су се супружници договорили", каже Слада Ивелић, предсједница Нотарске коморе РС.
Она још једном поручује да адвокати не губе ништа уколико нотари добију могућност да разводе бракове.
"Нотарска комора не види никакве сметње да нам се то повјери. Са друге стране, упоредо у законодавству имамо тај тренд, поготово ако идемо са уједначавањем са европском праксом, гдје се није показало да би ишло на штету оних који су у поступку", додаје Ивелићева.

Ово питање, по свему судећи, и даље ће бити тачка неслагања, а из Адвокатске коморе РС раније су за "Независне новине" казали да се овдје мора узети у обзир и покушај мирења супружника, те да нотари у томе не могу да замијене судије.
"Ако се одредба ипак нађе у закону, ми не искључујемо радикалније мјере", поручује Мрша, док Ивелићева одговара да је то лицемјерно.
"Они који најављују штрајкове прво треба овом народу да објасне због чега штрајкују. Ми немамо такве намјере. Све зависи од народних посланика, шта ће оцијенити да је добро за народ или не. Срамно је рећи да ће у штрајк зато што ће се помјерити дио послова, и то за 202 предмета", навела је Ивелићева.

Из Министарства правде РС за "Независне новине" осим потврде да ће текст закона данас бити пред министрима нису открили његове детаље, па није познато шта пише у новом приједлогу Породичног закона РС.


Независне новине