НОВИ УДАР НА ЏЕПОВЕ ПОТРОШАЧА У СРПСКОЈ: ЈАЈА ОПЕТ ПОСКУПЉУЈУ :: Semberija INFO ::

 

НОВИ УДАР НА ЏЕПОВЕ ПОТРОШАЧА У СРПСКОЈ: ЈАЈА ОПЕТ ПОСКУПЉУЈУ


Foto: Ilustracija
Ново поскупљење конзумних јаја у Српској очекује се с првим данима децембра, а према ријечима наших саговорника јаја ће бити скупља од седам до десет одсто.

Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара РС, који је уједно и директор предузећа "Агрекс" из Доњег Жабара, рекао је за "Независне новине" да је поскупљење јаја неминовно, наводећи да се европски трендови преносе на наше подручје.
 
"Наши произвођачи јаја су прошли веома тежак период, који је био условљен енормним поскупљењима сировина за производњу сточне хране. Такође, видимо да су велика поскупљења енергије у Европи, као и неких производа које ми користимо у нашој производњи, и када то све сагледамо добијемо разлоге за поскупљење", рекао је Миличић.
 
Како истиче, у задње вријеме примјетан је благи раст цијена конзумних јаја у Републици Српској и Босни и Херцеговини, али, како наводи, оне још нису достигле ниво европских земаља.
 
"Ми смо тренутно цјеновно најнижи те се може очекивати да дође до повећања цијена", рекао је Миличић.
 
Како додаје, у европским земљама производњу јаја је додатно угрозио птичји грип.
 
"У неким земљама је ограничена куповина јаја, ми још нисмо дошли у ту ситуацију и покушавамо одржати ниво производње. Мислим да на тржишту Српске не би требало да дође до значајних несташица, али неминовност је усклађивање производње и приближавање цијена са цијенама из земаља окружења", рекао је Миличић.
 
Према његовим ријечима, 10 конзумних јаја би сада требало да кошта око четири КМ.
 
Како су за "Независне новине" казали са фарме за производњу јаја "Ратковић", тренутна производња није рентабилна.
 
"Наша тренутна производња уопште није рентабилна те нам остају двије солуције: једна је да гасимо производњу, а друга да поскупљујемо јаја", наводе с ове фарме, додајући да купци нове цијене могу очекивати с почетком децембра.
 
"Тржиште ће морати да се прилагоди поскупљењу или нам пријети озбиљна несташица јаја. Ми тренутно имамо мањак јаја јер имамо мањак производње", истичу с ове фарме.
 
Мали произвођачи јаја које смо контактирали истичу да цијене формирају велики произвођачи, те да се они прилагођавају томе.

(Независне)