ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА “УНАПРЕЂЕЊЕ ЈАВНЕ РЕВИЗИЈЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ” :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА “УНАПРЕЂЕЊЕ ЈАВНЕ РЕВИЗИЈЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ”


Дискусија на којој су учествовали представници градова и општина које су предмет ревизије током 2022. године, организована је са циљем да се укаже на значај ревизорских препорука које Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске доставља ревидираним институцијама, као и потреби озбиљнијег приступа њиховој имплементацији.



-Јавна ревизија је изузетно значајна, зато што кроз свој рад детектује одређене пропусте и слабости у раду јавних  интитуција, па тако и јединица локалне самоуправе, након чега даје конкретне препоруке чијом реализацијом се унапређује њихов рад, односно доприноси ефикаснијем и економичнијем трошењу буџетских средстава, што се свакако рефлектује на квалитет услуга и на квалитет живота грађана. Јединице локалне самоуправе реализују тек једну трећину препорука, чему свакако доприноси и чињеница да општине и градови у мандату,буду тек једном ревидирани и да постоји одређени период када се не ради надзор над реализацијом тих препорука”,рекла је Ана Лучић, ПР менаџер Центара цивилних иницијатива. 



ЦЦИ уз подршку Шведске проводе активности којима желе унаприједити резултате јавне ревизије кроз адекватан приступ свих релевантних учесника у процесу јавне ревизије. Током претходног периода посебан фокус био је на повећању реализације ревизорских препорука од стране општина и градова које су биле предмет финансијске ревизије, те успостављању парламентарног надзора над налазима ревизије и праћење поступања субјеката по препорукама јавне ревизије.

(Семберија инфо)