"Плате су безобразно ниске и безобразно високе": Синдикат РиТЕ "Гацко" одустао од прекида производње струје :: Semberija INFO ::

 

"Плате су безобразно ниске и безобразно високе": Синдикат РиТЕ "Гацко" одустао од прекида производње струје


Више од 3.700 запослених у два производна предузећа у „Електропривреди РС“ неће прекидати производњу електричне енергије бар до 19. децембра, до када је предвиђено да се постигне договор око повећања плата.
Oво је за Српскаинфо изјавио Жељко Тепавчевић, предсједник Синдикалног одбора у Руднику и Термоелектрани „Гацко“.

У РиТЕ „Гацко“ запослено је 1.866 радника. Запослени у оба ова предузећа траже повећање цијене рада са 150 на 170 КМ или да се плате повећају за најмање 15 одсто.
– Код нас су плате безобразно ниске и безобразно високе. Октобарска плата радника на откривци угља је 970 КМ, а други механичар, тако му се зове радно мјесто, је добио 840 КМ. Запослени на спремању хране у нашем ресторану имају плату мању од 700 КМ. Просјечна плата је 1.350 КМ, што показује да има доста високих плата. Тај јаз се мора смањити – објашњава Тепавчевић.

Он каже да је управа РиТЕ „Гацко“ одмах одреаговала и јуче именовала три своја члана, док је синдикални одбор за преговоре именовао пет чланова. Још матично предузеће ЕРС треба да именује своје представнике у радну групу која ће до 19. децембра да анализира увећање коефицијената и да усагласе приједлог повећања.
– Разговарао сам и са предсједником Синдиката РиТЕ „Угљевик“ који ми је рекао да су у истом контексту усагласили ставове како би нови обрачун плата кренуо од од 1. јануара 2023. године – каже Тепавчевић.

Он додаје да је став Синдиката да повећање треба да иде на услове рада, а не само кроз основну плату.
Запослени у РиТЕ „Гацко“ су прије седам дана одржали штрајк упозорења тражећи повећање плата.
Тада су најавили и могућност прекида производње ако управа не пристане на њихове захтјеве.


Српскаинфо