КОЛИКО СУ ГРАЂАНИ СРПСКЕ ПОТРОШИЛИ ЗА "ЦРНИ ПЕТАК"? :: Semberija INFO ::

 

КОЛИКО СУ ГРАЂАНИ СРПСКЕ ПОТРОШИЛИ ЗА "ЦРНИ ПЕТАК"?


Грозница "црног петка" и велика снижења намамили су грађане широм Српске те им испразнили новчанике за 26,1 милион КМ, што је ипак у односу на претходну годину мање за четири милиона КМ.

Према подацима Пореске управе РС, на "црни петак", 25. новембра ове године, грађани су потрошили 26.138.824 КМ, док је претходне године потрошено 30.190.071 КМ.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, каже за "Независне новине" да подаци показују да људи имају мање пара него прошле године.

"Људи су почели да штеде јер не знају како ће се одвијати ситуација у вези с поскупљењима. Такође, цијене су доста више у односу на претходну годину, што значи да је купљено мање производа него лани", рекао је Савановић те додао да је народ почео да размишља како да преброди ову кризу и инфлацију.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружења потрошача "Оаза" из Требиња, казала је за "Независне новине" да је економска криза главни разлог за мању куповину ове године.

"Шта је то снижење и шта код нас значи снижење те на који начин се оно врши? Цијене основних животних намирница млијека, брашна, уља су енормно повећане, људи немају новца да то купе, а камоли да се купују производи који су на неком снижењу", рекла је Илијићева, додајући да народ код нас још нема потрошачку традицију "црног петка".

Како је за "Независне новине" казала Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" Приједор, ово је показатељ да су грађани упркос кризи ипак оставили дио новца да купе нешто на снижењу.

"Ова цифра говори колика су у ствари поскупљења. Ово је огроман прилив новца, али свакако не можемо да поредимо са 2019. годином када су цијене биле знатно мање и када се профитрирало на 'црни петак'", рекла је Мурићева.

Миленко Станић, економиста, рекао је за "Независне новине" да је основни разлог за мању куповину слаба куповна моћ становништва.

"Ово је посљедица високог раста цијена, односно инфлационог удара, као и преструктурирања потрошње", рекао је Станић.

Како је додао, ове године није ни било значајних снижења,преносе Независне.

"Потрошачи су видјели да у тим кампањама има доста варљивих цијена. Трговци подижу цијене мјесец дана раније, и то изнад прихватљивог нивоа, а затим те исте цијене спуштају, тако да је то доказ да великих попуста и није било", рекао је Станић, додајући да су цијене које су на снижењима у ствари реалне за наше тржиште.

(Независне)