ТРОВАЊЕ ГЉИВАМА У БАЊАЛУЦИ И ДОБОЈУ :: Semberija INFO ::

 

ТРОВАЊЕ ГЉИВАМА У БАЊАЛУЦИ И ДОБОЈУ


Foto: Pixabay
Тровање гљивама регитровано је ових дана у Бањалуци и Добоју.

Четворо пацијената је са блажим симптомима, док су два пацијента на УКЦ-у. Стручњаци упозоравају - гљиве да беру само они који их добро познају.

Због повољних метеоролошких прилика шуме Српске препуне су гљива, међу којима је у овом периоду највише отровница. Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замијене са отровном-мухаром. То је био и узрок тровања у Добоју.

"У служби хитне помоћи Добој било је више случајева тровања, од којих један тежи, гдје су се отровале мајка и кћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро", рекла је докторка у Хитној помоћи Добој Зорица Малиновић.

Четири лакша случаја тровања гљивама десила су се и у Бањалуци.

Повраћање, грчеви, дијареја, поспаност, халуцинације - први су симптоми тровања гљивама који се јаве у року три часа од конзумирања.

Нада Бањац, начелница Хитне службе Бањалуке, истиче да се при првим знацима тровања препоручује изазвати повраћање и испразнити желудац.

"За надраживање се може попити и млака-слана вода. И одмах се јавити љекару. Битно да се јаве, поготово, ако се тегобе јављају након шест часова", нагласила је Бањац.

И зато гљиве купујмо од искусних берача иако златно правило за брање не постоји. Најсмртоносније на нашим просторима су пупавке - црвене, зелене и бијеле.

Гљивар Роман Остојић тврди да су 99 одсто отровних гљива које су смртоносне с доње стране бијеле - имају бијеле листиће и бијеле стабиљкице.

Професор биологије гљива Свјетлана Лолић истиче да се тренутно актуеални дивљи шампињони врло често мијешају са бијелом пупавком, која је једна од три најсмртоносније.

"Само 20 до 30 грама отровних гљива може довести до отказивања органа и смрти", појаснила је Лолићева.
Инспекцијски органи врше контролу продаје гљива на пијацама, а берачи, откупљивачи и купци би требало да добро познају оно што беру, купују и једу.

(Независне)