ЛУКАЧ: КОКАИН ЗАПЛИЈЕЊЕН У ДОБОЈУ ДИО МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНЕ ДРОГОМ :: Semberija INFO ::

 

ЛУКАЧ: КОКАИН ЗАПЛИЈЕЊЕН У ДОБОЈУ ДИО МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНЕ ДРОГОМ


- Радници су, током истовара пошиљке, примијетили да се ту налази и роба коју нису наручили и обавијестили су полицију, која је реаговала, те је тако у Добоју откривено 73 килограма кокаина, чија се вриједност процјењује на милионе евра.
 
Потвдио је то данас Драган Лукач, министар унутрашњих послова послова Републике Српске, те додао да и даље траје интензивна истрага о заплијењеном кокаину у Добоју, прецизирајући да је ријеч о међународној трговини дрогом.
 
Лукач је навео да МУП, у сарадњи са Тужилаштвом БиХ и Европолом, наставља даљу истрагу, због које не може да открива било какве друге детаље о овом случају.
 
"Ријеч је о већој количини кокаина која је допремљена на територију Српске, која се нашла у складишту фирме", рекао је Лукач.
 
Министар унутрашњих послова Српске је истакао да ће резултати истраге бити познати када се склопи мозаик.
 
"У истрагу је укључено више полицијских агенција. Ријеч је о међународној трговини кокаином, и то о великој количини те дроге, која се дуго година на територији Српске није заплијенила", истакао је Лукач.
 
Подсјетимо , на подручју Добоја полиција је у уторак, 16. августа, заплијенила око 73 килограма кокаина, који је транспортован сакривен у пошиљци друге наручене робе која се увозила у БиХ.
 
Из Тужилаштва БиХ је саопштено да вриједност пронађеног кокаина на илегалном нарко-тржишту износи више милиона евра, те да је ријеч о једној од највећих пљенидби ове дроге у постдејтонској БиХ.
 
Незванично , за сада нико није ухапшен, а постоје тврдње да је поријекло ове дроге из Колумбије, те да је била скривена у пошиљци са шећером. Дрога је наводно откривена у склопу истраге која се односи на апликацију СКY.
 
Подсјетимо , посљедњи доступни оперативни подаци показују да је цијена килограма кокаина око 70.000 КМ, а када се распарча, износ достигне много већу цифру - грам је 100 до 150 марака.
 
То значи да килограм те јако опасне дроге прошверцоване на улици добије укупну вриједност од 100.000 до 150.000 КМ, а пошто је овдје ријеч о 73 килограма, износ на крају достиже и до 11 милиона марака.
 
Уколико се кокаину додају и прекурсори, што дилери често раде како би добили на маси, ова цифра се додатно увећа.
 
Из Тужилаштва БиХ су у сриједу рекли да се истрага спроводи у сарадњи са партнерским агенцијама држава Европске уније и Еурополом.
 
"Тужилаштво БиХ наставља истрагу са циљем потпуног расвјетљавања и документовања овог предмета организованог криминала", навели су из Тужилаштва БиХ.

(Независне)