Електропривреда Републике Српске - Позив за уградњу соларних панела на домаћинствима :: Semberija INFO ::

 

Електропривреда Републике Српске - Позив за уградњу соларних панела на домаћинствима


Кроз Закон о електричној енергији Републике Српске успоставља се нова категорија корисника дистрибутивног система који се прикључују на дистрибутивну мрежу по поједностављеној процедури. Усвајањем овога Закона, као и Закона о обновљивим изворима енергије створен је правни основ за шему снабдијевања купаца из категорије домаћинства познату као нето мјерење. 

Купац-произвођач електричне енергије из обновљивих извора енергије означава крајњег купца, који дјелује у оквиру својих просторија смјештених унутар ограничених подручја и који производи електричну енергију из обновљивих извора енергије за властиту потрошњу, односно који може складиштити или продавати електричну енергију произведену из обновљивих извора енергије коју је сам произвео, при чему за купце који не припадају категорији домаћинства те активности не представљају њихову главну комерцијалну или професионалну дјелатност. Нето мјерење означава комерцијалну шему снабдијевања код које се вишак електричне енергије коју купац-произвођач испоручи у мрежу током обрачунског периода преноси у наредни обрачунски период у виду енергетског кредита, који се користи за умањење потрошње електричне енергије у периодима када је потрошња електричне енергије купца-произвођача већа од производње за сопствене потребе.

Програмом је предвиђено да се крајњим купцима омогући да лакше дођу до статуса купца-произвођача на начин да им буде понуђено да се на кровне површине њихових стамбених објеката, који су већ прикључени на електродистрибутивну мрежу, инсталирају фотонапонски системи за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Вриједност сваке појединачне инвестиције у фотонапонски систем утврђује се на бази података о оствареној годишњој потрошњи (период април 2021. година – март 2022. година) која одређује и инсталисану снагу фотонапонског система. МХ “ЕРС” МП преузима обавезу обезбјеђења финансирања изградње фотонапонских система. Након што ЕРС спроведе поступак набавке опреме, са крајњим купцима ће закључити уговоре о одложеном плаћању фотонапонских система. Крајњи купац би инвестирана средства у градњу фотонапонског постројења на кровној површини његовог стамбеног објекта отплаћивао у једнаким мјесечним износима утврђеним у висини просјечно оствареног мјесечног рачуна за утрошену електричну енергију током претходне године, умањеног за 10% (осим уколико крајњи купац не жели већу рату).

Током, али и након периода отплате фотонапонског система, крајњи купац има могућност куповине додатних количина електричне енергије од свог снабдјевача који дјелује у оквиру МХ “ЕРС” МП, уколико троши више енергије него што фотонапонски систем произведе и то по цијенама које у том тренутку буду важеће цијене електричне енергије за категорију домаћинства.

Рок за подношење пријава је 30 календарских дана од дана објављивања Јавног позива.