"ПАВГОРД " УПЛАТИО СРПСКОЈ 42,3 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

"ПАВГОРД " УПЛАТИО СРПСКОЈ 42,3 МИЛИОНА КМ


- Предузеће "Павгорд" из Фоче уплатило је Републици Српској 42,3 милиона КМ за већинска потраживања које је ова компанија купила од институција РС а која се односе на Фабрику глинице "Бирач" у стечају.

Ово је за "Независне новине" потврдила Зора Видовић, министар финансија Републике Српске, која је казала да је уплата средстава почела већ прошле седмице.

"Још у прошли петак је уплаћен новац Министарству финансија РС и Пореској управи, а у данас је уплаћен новац за ова два фонда", казала је Видовићева.

На овај начин, представници "Павгорд-а" испунили су најаве да ће новац за купљења потраживања уплатити прије званичног рока, а то је био 12. септембар.

Из Владе Српске раније је саопштено да ће након уплаћеног новца бити измирене све обавезе "Бирча" према републичким институцијама и предузећима, укључујући и повезивање пензионог стажа за запослене у"Бирчу" (за период док нису усплаћивани доприноси).

На тај начин омогућено је измиривање сљедећих потраживања: Министарству финансија (11 милиона КМ), Пореској управи (12 милиона КМ), Фонду ПИО (6 милиона КМ), Фонду здравственог осигурања (5,8 милиона КМ), Водама Српске (885.000 КМ), те Електро Бијељини (5,7 милиона КМ).

Подсјетимо , Влада РС једногласно је крајем јула прихватила понуду привредног друштва "Павгорд" из Фоче у износу од 42.378.785,00 КМ за откуп потраживања републичких институција у стечајном поступку над имовином привредног друштва "Бирач" а.д. Зворник.

Саопштено је да је приликом пријава за откуп потраживања, према Информацији Министарства финансија, запримљено укупно седам самоинцијативних понуда, али да је "Павгорд" једини понуђач који је доставио банкарску гаранцију.

На продају потраживали негодовали су запослени радници у "Алумини" из Зворника, тврдећи да је продаја извршена нетранспарентно, и захтијевајући да се све врати на почетак, како би и они имали још једну прилику да купе ова потраживања.

(Независне)