ГРАЂАНИ СЕ УЗАЛУД НАДАЛИ: ЦИЈЕНЕ ГОРИВА У ПАДУ, ХРАНА СВЕ СКУПЉА :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ СЕ УЗАЛУД НАДАЛИ: ЦИЈЕНЕ ГОРИВА У ПАДУ, ХРАНА СВЕ СКУПЉА


Foto: Ilustracija
Гориво је у Српској уназад мјесец дана појефтинило за 35-40 фенинга по литру, а у најави је и нови пад цијена дизела и бензина што, по свему судећи и бар у неко догледно вријеме, нимало неће утицати на цијене других роба и услуга.

А грађани се све гласније питају да ли би и када могло да дође до тога, с обзиром на то да смо свако значајније поскупљење горива платили разноразним другим поскупљењима.

– Небројено пута били смо свједоци да су, чим би који пут заредом поскупило гориво, одмах горе ишле и цијене разних производа. Такве потезе произвођачи су правдали неизбјежним учешћем нафте у њиховом пословању, док сада, кад је ситуација обрнута, нико не размишља макар и о минималном обарању цијена. Чим гориво поскупи, одмах крене прича – сад ће горе отићи и цијене хране и других производа, и тако и буде. Сад кад имамо појефтињење горива у једном значајнијем периоду, сви су се ућутали – каже Милорад В. из Бањалуке.

Раст трошкова пословања

Грађани РС тренутно на бензинским пумпама литар дизела могу да купе по 3,12, а бензина по 2,99 КМ, што је далеко повољније него претходних седмица и мјесеци. Литар дизела је почетком јула ишао и до 3,63, док је бензин у једном периоду ове кризе коштао и 3,55 КМ.

– Тренд пада цијена горива на бензинским пумпама у Српској се наставља, а нова појефтињења се очекују у наредних 10 дана – поручили су из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС.

Из ове коморе поручују да је тешко очекивати да ће, због појефтињења горива, доћи до пада цијена других роба и услуга.

– Појефтињење горива свакако ће највише осјетити предузећа у чијим укупним трошковима нафта учествује у значајној мјери, првенствено код превоза путника и роба. Међутим, не треба очекивати нека значајнија појефтињења, јер су привредници у претходном периоду били изложени бројним другим факторима који утичу на повећање цијена њихових производа, а то су цијене енергента, репроматеријала, инфлација, константни притисак на повећање плата. Све то утиче на раст трошкова пословања – каже за Српскаинфо портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Кад је ријеч о храни, нико од произвођача или продаваца такође не размишља о евентуалном појефтињењу, чак и ако цијена горива додатно оде доље.

Млинари мијењају причу

Док је гориво поскупљивало млинари су упозоравали да превоз у њиховом пословању учествује са 30 одсто, а сад је прича другачија!?

– Цијена превоза је 40 евра по тони, односно 10 одсто од цијене пшенице! Упркос појефтињењу горива, нећете наћи превозника који ће кориговати цијену своје услуге, јер цијене берзанских роба варирају. Ми зависимо од коштања превоза, али нам је, у формирању цијене брашна, ипак пресудна цијена пшенице – наглашава за Српскаинфо предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос.

И пекари поручују да неће кориговати цијене својих производа.

– У претходном периоду отишли смо у минус јер су цијене сировина и енергије, те повећања плата, расле брже и били већи од продајних цијена. Цијена пшеница и брашна не пада, плате стоје ту гдје стоје. С обзиром на минус у којем послујемо не вјерујем да ће појефтињење енергената довести до појефтињења пекарских производа.

Енергенти у пекарској производњи учествују 10 одсто, плате 35, а сировине, прије свега брашно, 30 одсто – каже за Српскаинфо власник пекаре „Мања“ Саша Тривић.

Трговци

Трговци такође не вјерују да ће грађане огријати сунце кад је ријеч о било каквим појефтињењима.

– Годинама уназад свједоци смо да, чим гориво поскупи, поскупе и остале робе. Међутим, у обрнутој ситуацији појефтињења изостају. А да би појефтинили производи у трговинама најприје цијене треба да спусте они који су их први дигли, а то су произвођачи, па велепродаје, па малопродаја. Ни трговцима нису драга ова поскупљења, јер су она велики удар на становништво, што са собом повлачи  мањи промет – истиче за Српскаинфо предсједник Асоцијације самосталних трговинских радњи Бањалучке регије Богдан Марјановић.

Превозници роба поздрављају свако појефтињење горива, нагласивши да се лакше дише кад је литар нафте 3,1, умјесто 3,6 КМ.

– Свако појефтињење нафте за нас превознике и привреднике је добро. Ми годинама нисмо мијењали цијене својих услуга, које су исте биле и кад је нафта коштала 1,9 КМ и сада. Надамо се да ће гориво још ићи доље, јер ни тренутна цијена није довољна да бисмо пословали позитивно. Није лако ни грађанима, под теретом свих поскупљења која се нижу протеклих мјесеци – поручује за Српскаинфо предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић.

У Српској је годишња инфлација у јуну износила рекордних 14,3 одсто, што значи да је вредност 100 марака у овом периоду слетјела на непуних 86 КМ. У овом периоду, храна је поскупјела за 22,6 одсто, највише су отишле цене уља – безмало 67 одсто, док је превоз поскупио за 34,6 одсто, због виших цијена горива и мазива за лична возила од 55,7 одсто.

(Српскаинфо)