И НАРЕДНИХ ДАНА ПАКЛЕНО ВРУЋЕ: НОЋИ ТРОПСКЕ, ПО ДАНУ ТЕМПЕРАТУРА ДО 39 СТЕПЕНИ :: Semberija INFO ::

 

И НАРЕДНИХ ДАНА ПАКЛЕНО ВРУЋЕ: НОЋИ ТРОПСКЕ, ПО ДАНУ ТЕМПЕРАТУРА ДО 39 СТЕПЕНИ


У многим мјестима Српске биће и тропске ноћи, уз температуру која неће падати испод 20 степени, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода.

Јутарње температуре ће ићи до 24 степена, док ће се максимална дневна данас кретати до 38, сутра до 37, а у петак до чак 39 степени.

Због високих дневних температура и вриједности УВ индекса, издато је наранџасто упозорење за цијелу БиХ, које ће важити до 1. јула.

Љекари упозоравају да је по високим температурама неопходно ограничити вријеме на подневном сунцу, те да је сунчево УВ зрачење најјаче између 10 и 16 сати.

– Уколико је то могуће, треба ограничити излагање сунцу током овог периода. Ако се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове требало би обављати ујутру и увече. За вријеме трајања повишене спољне температуре без преке потребе не би требало напуштати добро климатизован затворени простор – каже начелница Службе за хигијену у ИЈЗ Српске др Весна Рудић Грујић.

Ако је то неизбјежно, наглашава, треба обезбиједити редовну рехидратацију у току боравка на топлом.

– Неопходно је смањити и интензитет физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре – истиче др Рудић Грујић.

Током врућина су, свакако, најугроженији радници који раде на отвореном, јер топлотни талас може озбиљно да утиче на њихово здравље, па надлежни апелују на послодавце да услове рада прилагоде временским приликама.

С обзиром на то да у љетним мјесецима радници који обављају послове на отвореном, попут грађевинарства, раде у неповољним условима, из Инспектората РС апелују на послодавце да прерасподјелом радног времена заштите оне који су изложени сунцу и високим температурама.

(Српска инфо)