УСКОРО ЗАКОН О ОБАВЕЗНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ ОСИГУРАЊУ - ТРУДНИЦАМА НА БОЛОВАЊУ ПУНА ПЛАТА :: Semberija INFO ::

 

УСКОРО ЗАКОН О ОБАВЕЗНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ ОСИГУРАЊУ - ТРУДНИЦАМА НА БОЛОВАЊУ ПУНА ПЛАТА


Република Српска би ускоро требало да добије Закон о обавезном здравственом осигурању којим је предвиђено да трудницама које морају да одржавају трудноћу буде исплаћена плата у пуном износу. Нацрт овог Закона је усвојен на посљедњој сједници Народне скупштине. Циљ заједнице је здрава беба, али и задовољна мајка.

Све је још у форми Нацрта закона, а детаљи и начин остваривања биће утврђени након свих процедура за доношење новог закона о обавезном здравстеном осигурању. Осигураници ће са тим детаљније да се упознају у Фонду здравства Српске.

Гинеколози Српске подржавају ову иницијативу. Појашњавају да се у првом тромјесечју трудноће уоче ризици због којих је неопходно чување трудноће. Међу ризике за чување трудноће спадају ако су жене имале спонтани побачај, пријевремени порођај, хируршку интервенцију на репродуктивним органима, ако труднице имају хроничне болести, попут обољења штитне жлијезде.

Ово је једна од предложених мјера Српске да би нам се више дјеце рађало. Нажалост, све је више проблема приликом зачећа код младе популације, па је бар неки вид финансијског растерећања олакшање у борби за здраво потомство.

(РТРС)