РАТАРИ ОДЛУЧНИЈИ НЕГО ИКАД ДА ПШЕНИЦУ НЕ ДАЈУ ЗА МАЛЕ ПАРЕ :: Semberija INFO ::

 

РАТАРИ ОДЛУЧНИЈИ НЕГО ИКАД ДА ПШЕНИЦУ НЕ ДАЈУ ЗА МАЛЕ ПАРЕ


Foto: Ilustracija
Сви пољопривредници у Републици Српској, који за то имају услове, пшеницу коју пожању треба да ускладиште и да чекају вишу цијену ове житарице, умјесто да је продају у бесцијење.

Ово поручују из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, након што су на данашњем састанку млинари ратарима понудили откуп пшенице за 55 фенинга по килограму.

– Ово што млинари раде чисти је безобразлук и отимачина. Лани су откупили пшеницу по 38 фенинга, а мекиње од те пшенице сада плаћамо 55-60 фенинга. Ако се хљеб прави од прошлогодишње пшенице, а прави се, није смио да поскупи. Питамо се зашто млинари поскупљују брашно кад поскупи гориво, иако оно тек 10 одсто учествује у њиховој производњи. А нашој учествује преко 30 одсто. Поред свега, ми не можемо да добијемо реалну цијену, а они поскупљују како год и колико хоће – наглашава за Српскаинфо предсједник овог савеза Стојан Маринковић.

У економији нема љубави

Према његовим ријечима, понуда коју су млинари дали пољопривредним произвођачима је испод сваког нивоа.
– Свјесни смо чињенице да у економији нема љубави, али зашто сав терет прехрамбене сигурности народа пада на примарног произвођача!? Зашто ти лихвари не преузму на себе дио цијене која је висока и за произвођача и крајњег потрошача. Подсјетио бих да је, због пар монополиста, кукуруз  извожен из БиХ у периоду највеће потребе за овом житарицом у сточарској производњи. И то нико није спријечио – каже Маринковић.

У име пољопривредника апелује на државу да ни у ком случају не усвоји мјеру забране извоза пшенице.
– Ратари траже да се ослободи извоз, а ми ћемо себи наћи купца. О  прехрамбеној сигурности народа нека брину млинари и пекари, а нас нек пусте да своју пшеницу продамо како можемо. Млинари желе да будпошто откупе нашу пшеницу, а да мекиње продају по трипут већој цијени него што су платили ову житарицу. Свако ко има могућност, нека складишти род, чиме ћемо постићи колико-толико вишу цијену – поручује Маринковић.

И у Удружењу пољопривредних произвођача села Семберије потврђују да је ратарима присјео данашњи састанку млинара и произвођача пшенице, који је одржан с циљем формирања и објављивања откупне цијене ове житарице.

– Још не можемо да дођемо себи од понуде коју су им упутили откупљивачи. А понуђених 55 фенинга по килограму пшенице је испод сваког нивоа. Ово је други састанак који смо одржали у Бијељини и који је, практично, завршио чим је почео. Наиме, откупљивачи су и овај пут показали да су само вољни да купе пшеницу, а цијену би и даље да сакрију. На прошлом састанку један од млинара рекао да је по берзи коју они прате, тренутна цијена око 60 фенинга. На овом састанку су се кориговали, па нуде 55 фенинга, што је ван сваке могуће памети – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Бошко Радић.



Траже разговор с премијером

Према његовим ријечима, револтирани ратари су напустили састанак, уз поруку да на ову цијену ни у лудилу неће пристати.

– Не пада нам на памет да пшеницу дајемо за те паре. Састанак кренуо око осам, до девет је већ био завршен, а пале су и неке тешке ријечи на обе стране. Ми смо раније тражили око 80 фенинга по килограму, али  мислим да би била коректна цијена по којој се продаје пшеница у Србији, плус трошкови транспорта – објашњава Радић.
Додаје да пољопривредници траже да у наредних седам дана у Бијељину дођу премијер Радован Вишковић, министар пољопривреде РС Борис Пашалић и министар спољне трговине БиХ Сташа Кошарац.

– Тражимо да помогну да се направи једна нормална калкулација и да објасне млинарима да је пшеница која је произведена у Српској стратешки важна за грађане Српске, те да је она предвиђена за домаћу производњу брашна, а не за извоз. Имамо пуно повјерење у Владу РС и остале надлежне институције, да ћемо наћи неки компромис. Подсјетио бих да смо, кад је ријеч о капиталним улагањима, потпуно изједначени са млинарима који би и због тога морали да буду реалнији, а да нама омогуће да преживимо. Ако не дођемо до компромиса, пољопривредници ће пшеницу почети да просипају по путу, јер је нећемо давати по овако мизерној цијени – поручује Радић.

(Српска Инфо)