ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ТРОТИНЕТА 20 МАРАКА: ДЕФИНИСАНА И ДОЗВОЉЕНА БРЗИНА :: Semberija INFO ::

 

ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ТРОТИНЕТА 20 МАРАКА: ДЕФИНИСАНА И ДОЗВОЉЕНА БРЗИНА


Foto: Ilustracija
Република Српска је законски регулисала кретање лаких личних електричних возила на путевима, а сваки власник има обавезу да га “региструје” и плати 20 КМ за идентификациону потврду и наљепницу.

У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске за Српскаинфо кажу да је ово предвиђено Законом о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима РС који је ступио на снагу крајем прошле године.

– У цијелом свијету, па и код нас, све више се на јавним површинама користе електрични тротинети и други слични уређаји, тј. лака лична електрична возила. Ово за посљедицу има повећање конфликтних ситуација са овим учесницама у саобраћају, те је било неопходно уредити и саобраћај ових возила. Из тог разлога законом је прописана категоризација, услови и начин њиховог кретања на јавним површинама – објашњавају у Министарству саобраћаја и веза РС.

Законом је предвиђено да Министарство подзаконским актом дефинише појединости око издавања идентификационих потврда власницима електричних тротинета. Зато је Министарство 3. јуна донијело Правилник о начину и поступку издавања идентификационе потврде.
 
– Законом је дефинисано да трошкове издавања идентификационе потврде и наљепнице сноси тражилац идентификационе потврде и наљепнице, у износу од 20 КМ – наводе у Министарству саобраћаја и веза РС и додају да је Правилником прописан изглед, начин, поступак издавања и начин наплате накнаде за издавање идентификационе потврде и идентификационе наљепнице за лако лично електрично возило.

Осим својеврсне регистрације, Закон је за власнике електричних тротинета по тротоару регулисао и брзину, па се тако на по тротоару могу кретати брзином до 6 километара на сат, а за сваку бржу вожњу грађани морају да користе саобраћајницу.
 
Полиција је имала пуно притужби пјешака на кретање електричних тротинета по тротоару, односно на превелику брзину. Жалили су се да им је угрожена безбједност у саобраћају, али су полицији руке биле везане. Сада је полицији дата могућност да реагује.
 
Подјела
 
Закон лако лично електрично возило, као што је електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слично, дефинише као возило на точковима које се дјелимично или потпуно користи као моторно возило за превоз једне особе на јавној, односно приватној површини и које се потпуно или дјелимично напаја из самосталног извора енергије са или без система самобалансирања, те има напон батерије до 100 ВДЦ, односно интегрисани пуњач са улазом за батерије до 240 ВАЦ.
 
Лака лична електрична возила закон разврстава у четири класе:
 
Класа 1 – возила максималне конструктивне брзине до 6 км/х, без система самобалансирања и сједишта,
 
Класа 2 – возила максималне конструктивне брзине до 25 км/х, без система самобалансирања и сједишта,
 
Класа 3 – возила максималне конструктивне брзине до 6 км/х, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта,
 
Класа 4 – возила максималне конструктивне брзине до 25 км/х, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта.
 
– У наредном, скоријем периоду кренуће потпуна примјена наведених одредби – поручују из Министарства саобраћаја и веза РС.
 
УСЛОВИ
 
Поред идентификационе потврде и наљепнице за лако лично електрично возило, власник класе 2 и класе 4 мора да испуњава и сљедеће услове: да има више од 14 година, да посједује потврду о познавању прописа о безбједности саобраћаја на путевима, коју издаје Завод, или возачку дозволу којом се доказује право управљања возилом било које категорије и да за вријеме вожње носи на глави закопчану заштитну кацигу.
 
Лаким личним електричним возилима није дозвољено превожење других особа.

(Глас Српске)