У новом руху заблистаће 24 школе :: Semberija INFO ::

 

У новом руху заблистаће 24 школе


БАЊАЛУКА - Са првим седмицама љетњег распуста у десетинама основних школа у Српској увелико су почеле припреме за обнову, како би на јесен заблистале у новом руху и спремно дочекале одморне ђаке.

Пред почетак нове школске године, у данима љетњег распуста, у Српској се традиционално обавља адаптација школских објеката, а према подацима Министарства просвјете и културе РС, ове године за те намјене обезбијеђено је два милиона марака.

- Финансираћемо обнову 24 школска објекта. План је замјена столарије, санација кровова, реконструкција мокрих чворова, санација фасада, гријања и термоизолација - рекли су у Министарству просвјете.   

Подручно одјељење Патковци, које припада Основној школи “Десанка Максимовић” Челопек, једно је од 24 објекта који ће овог љета добити ново рухо. Директорица те образовне установе Сања Танацковић каже да су од ресорног министарства за санацију крова добили 113.000 КМ, те да је у току израда предрачуна, након чега ће се приступити радовима.

- У питању је објекат деветогодишње школе у којем наставу погађа око 100 ученика. Зграда је саграђена 1987. године и од тада није било већих улагања, што довољно говори у каквом је стању. Кров је прва крупнија инвестиција коју рјешавамо, а надам се да ћемо у наредном периоду успјети да санирамо комплетну школску зграду - казала је Танацковићева и додала ће бољи услови ђацима и родитељима бити додатни мотив.

Радови су предвиђени и у ОШ “Свети Сава” из Бијељине.

- Радићемо деветоразредну подручну школу у Батковићу, у којој се школује 140 ученика. Објекат је изграђен 1974. године и са спољашне стране је у доста лошем стању. У плану имамо нову фасаду, замјену комплетне столарије, а по тавану ћемо поставити стаклену вуну ради боље топлотне изолације. Прикупљамо понуде, након чега слиједи расписивање тендера и до средине јула мајстори ће кренути са радом. До 1. септембра све ће бити готово - рекао је директор поменуте школе Ђорђе Мирковић и додао да су за наведене радове од ресорног министарства добили 120.000 марака.

Казао је да су у ту школу у посљедњих годину дана уложили значајна средства.

- Реновирали смо мокре чворове новцем Министарства просвјете, а од наших средстава смо санирали школски хол и три учионице, за које смо набавили и нов намјештај - навео је Мирковић.

Новац за реконструкцију, односно 104.250 КМ добила је и ОШ “Мајка Кнежопољка” у Кнежици код Козарске Дубице. Средства су намијењена за замјену столарије на објекту подручне школе у Међувођу, старе 40 година. Међутим, радови још нису ни на видику јер им одобрена средства због насталих поскупљења нису довољна.

- Новац нам је одобрен на основу предрачуна из 2018. године, али по садашњим цијенама недостаје нам још минимално 30 одсто износа. У преговорима смо са општином и фирмом која је радила предрачун шта даље, да ли тражити додана средства или да идемо са замјеном столарије само на прозорима учионица, а не на комплетном објекту, како је био план - казала је директорица школе Божана Вукић, која је увјерена да ће, упркос проблемима, све бити завршено до почетка нове школске године.

Донација Србије
ОШ “Мајка Кнежопољка” у Кнежици код Козарске Дубице, тачније подручно одјељење у Међувођу, недавно је добило значајну донацију Владе Србије.

- Захваљујући Србији обновили смо кров и ђачке тоалете, а дотрајала столарија је остала једини проблем. Када и то завршимо овог љета, биће то угодан објекат за наших 78 ученика - казала је директорица школе Божана Вукић.


Глас Српске