ПУМПАЏИЈЕ УПРКОС ЛОШЕМ КВАЛИТЕТУ СКУПО НАПЛАЋУЈУ ГОРИВО :: Semberija INFO ::

 

ПУМПАЏИЈЕ УПРКОС ЛОШЕМ КВАЛИТЕТУ СКУПО НАПЛАЋУЈУ ГОРИВО


Foto: Ilustracija
На појединим бензинским пумпама у Српској гориво није одговарајућег квалитета, о чему свједочи и податак да су тим пословним субјектима инспектори у 2021. години написали 32 прекршајна налога у вриједности од 388.000 марака.

У Инспекторату РС казали су да су у току 2021. године у области нафте и гаса обавили 1.324 контроле, те да су узели 2.189 узорака горива.

"Лабораторијским анализама у 17 случајева утврђена су одступања у односу на параметре дефинисане Одлуком о квалитету течних нафтних горива", казали су у Инспекторату.

Нагласили су да је најчешћа неусаглашеност течног нафтног горива присутна код "дизела" у погледу параметра "тачка паљења", чији стандард је прописан Одлуком о квалитету течних нафтних горива.

У Инспекторату РС подсјећају да контроле усклађености квалитета течних нафтних горива обављају у два периода, односно љети и зими.

Поједини возачи у Српској наводе да поједине пумпе треба избјегавати у широком луку.

"Поред тога што је гориво скупо, оно је на појединим бензинским пумпама и неквалитетно. Нажалост, точимо и гориво никаквог квалитета које папрено плаћамо, што наноси и велику штету возилима. Аутомеханичари нас и савјетују да не идемо на поједине пумпе и да тамо не точимо гориво јер су се увјерили да лош квалитет горива код великог броја возила доводи до квара", наводе возачи.

Додају да би, ако ништа, инспектори требало да објаве називе оних код којих су утврдили одређене пропусте кад је у питању квалитет.

"Али у овој земљи од тога нема ништа. Нису објавили ни када су кршили марже и дизали неоправдано цијене горива, па неће ни сад. Раде шта хоће, јер им се може", истичу огорчени возачи. 

Цијене горива на бензинским пумпама у Српској иду узлазном путањом од почетка ове године, па је на појединим пумпама литар достигао и цијену од 3,75 марака.

Међутим, све су прилике да се ту корекције неће зауставити јер нафташи најављују даљи раст цијена.
Према њиховим прогнозама, литар ће убрзо коштати и четири марке, па и више. Како наводе, све зависи од улазних цијена, што, како кажу, све зависи од рафинерија у окружењу.

Маржа

Инспектори у Српској од почетка марта контролишу поштивање уредбе о ограниченој маржи на нафтне деривате.

На основу тога издата су 202 прекршајна налога у вриједности од око 1,5 милиона КМ, док утврђена противправно стечена имовинска корист износи 139.287 КМ.
 
(Независне)