ХИТНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗА 100 КМ :: Semberija INFO ::

 

ХИТНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗА 100 КМ


Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, те Приједлог закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, по хитном поступку.

​Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената за запослене у јавним установама у области здравства и јавним службама Републике Српске, а у циљу побољшања материјалног положаја запослених. Платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту и то тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ – саопштено је из Владе РС.

Ови закони, како тврди предлагач, представљају једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у јавним установама у области здравства Републике Српске.

Измјене садржане у законима у односу на Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске и Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске односе се на преко 50 одсто одредаба Закона. Зато је предложено доношење нових закона умјесто закона о измјенама и допунама, с тим да су остале одредбе закона који су на снази идентичне одредбама предложених закона.

По хитном поступку утврђени су и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова РС, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда РС, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у РС, Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе РС,  те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе РС.

Разлог за доношење ових закона је, такође, увећање платних коефицијената за запослене у наведеним областима, а с циљем побољшања материјалог положаја запослених.

Платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту, на начин да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.

Такође, Влада Републике Српске утврдила је, по хитном постуку и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Спрске.

– Разлог за доношење овог закона је увећање платних коефицијената за запослене у институцијама правосуђа, осим плата носилаца правосудних функција (судија и тужилаца), а у циљу побољшања материјалног положаја запослених. Платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту и то тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ – наводе из Владе РС.

(Српска инфо)