БЛИЗУ ДВА МИЛИОНА КМ КАЗНИ ЗА НЕПРАВИЛНО ФОРМИРАЊЕ ЦИЈЕНА У РС :: Semberija INFO ::

 

БЛИЗУ ДВА МИЛИОНА КМ КАЗНИ ЗА НЕПРАВИЛНО ФОРМИРАЊЕ ЦИЈЕНА У РС


Тржишна инспекција РС од почетка марта текуће године са мањим прекидима константно врши контроле бензинских пумпних станица. До сада је извршено 166 контрола, у 104 случаја утврђене су одређене неправилности на основу чега су поступајући инспектори издали 208 прекршајних налога у вриједности од 1.521 000KM. Казне су се углавном односиле на прекорачење прописаних маржи приликом формирања цијена, саопштили су за Н1.

Трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима Уредбом прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата. Трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује се максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

“Напомињемо да набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, трошкови шпедитерских услуга и слично. Важно је нагласити да набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, који су такође дефинисани овом Уредбом (као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења и слично)”, појаснили су из Управе за инспекцијске послове Бањалука.

Надлежна инспекција је у истом периоду извршила 64 контроле маржи у тржним центрима и маркетима. У 44 случаја утврђене су одређене неправилности на основу којих је издато 57 прекршајних налога у износу од 418 000, 00KM. Утврђена противправно стечена имовинска корист износ 18.400.00 КМ. Ограничење марже односи се на основне животне намирнице, као што су со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер и друго.

Измјенама и допунама Уредбе о ограничавању маржи од промету роба (SL.Gl. 103/21), прописано је да максимална маржа у велепродаји за наведене производе може се обрачунати у асполутној вриједности од шест одсто, а у малопродају у износу од осам одсто.

Поручују да је тржишна инспекција Републике Српске ангажована је у пуном капацитету и наставиће са контролама, те позивају трговце да се придржавају Уредби, јер су прописане казне високе, а сваки прекршај ће бити строго санкционисан. За кршење Уредби на снази прописана је казна за трговца као привредно друштво у износу од 10.000 КМ, те за одговорно лице 5.000 КМ. Такође субјектима пријети одузимање незаконито стечене имовинаске користи.

(Н1)