КУКУРУЗ ПОЈЕФТИНИО, АЛИ МЕСО НЕЋЕ :: Semberija INFO ::

 

КУКУРУЗ ПОЈЕФТИНИО, АЛИ МЕСО НЕЋЕ


- Упркос томе што је цијена кукуруза као једне од најважнијих житарица у производњи сточне хране пала, домаћи сточари поручују да не треба очекивати појефтињење меса.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Републици Српској, Мишо Маљчић каже да је охрабрујуће што је цијена кукуруза већ неколико седмица у паду, те да тона сада кошта око 600 КМ, док је прије мјесец и по износила више од 800 марака.

- Истина је да је кукуруз најзаступљенији по килограмима у сточној храни и да од њега реално зависи сама калкулација у прорачуну производње, али његово појефтињење неће утицати на пад цијена стоке и меса. Ми већ трећу годину нисмо марке зарадили и ово би сада могла бити прилика да бар мало послујемо рентабилно. Надамо се да би коначно могла поскупјети и свињетина из увоза која нам константно обара цијену. То би била наша прилика за зараду - рекао је Маљчић за “Глас”.

Он је додао да се цијена прасића по килограму живе ваге сада креће око пет марака, док се товљеници продају за четири КМ по килограму.

- И то ни изблиза нису високе цијене наспрам оних сточне хране. Свињетина у месницама кошта између десет КМ и 12 КМ и знам да је то народу пуно али реално говорећи то је ништа како може бити. Сви параметри у производњи су изразито високи и за сада нема назнака да ће падати, изузев кукуруза за који очекујем да додатно појефтини с обзиром да ће убрзо жетва - испричао је Маљчић и појаснио да је до пада цијене кукуруза дошло усљед мање потражње будући да су фармери смањили сточарски фонд, а један од разлог је и што су пристигле друге житарице попут јечма и зоби.

Да до појефтињења меса неће доћи тврде и товљачи пилића и јунади. 

Директор тешањске компаније “Мади” Маид Јабанџић каже за “Глас Српске” да се упркос јефтинијем кукурузу не може очекивати ни појефтињење пилетине јер друге улазне компоненте у производњи не прате пад цијене основне житарице.

- Цијена сојине сачме није промијењена, а јечам је чак и нешто скупљи тако да благи пад кукуруза не мијења ништа посебно, бар не у овом моменту. Процес това, односно циклус траје 60 дана и ако, на примјер, први мјесец  имамо скупљи тов, а наредних 30 дана по нижим цијенама репроматеријала, то не може утицати на пад цијене меса. Потребно је да бар један комплетан циклус имамо ниже цијене - појаснио је Јабанџић.

Он је подсјетио да је цијена пилетине од краја априла до сада снижена између 15 и 20 одсто.

-  Килограм пилетине више није 14 КМ како је било прољетос, филе сада кошта око десет марака. Био би најсрећнији да је пилетина још јефтинија али ситуација са житарицама је таква, каква је - казао је Јабанџић и додао да је немогуће прогнозирати како ће се кретати цијене пилећег меса у наредним мјесецима.

Власник фарме “Зелен гај” из Градишке Ранко Сарајлић истиче да би цијена јунећег меса могла додатно расти, те да о појефтињењу за сада нема говора.

- Производња товљене јунади у Српској је смањена, а с обзиром да ће то изазвати раст потражње може доћи само до поскупљења. Пад цијене јунећег меса не може се очекивати ни из разлога јер смо стоку која је сада дорасла за клање хранили скупим кукурузом. Треба проћи најмање пола године да би цијена била нижа - рекао је Сарајлић и појаснио да цијена товљене јунади која се сада креће око шест марака по килограму живе ваге није ни изблиза исплатива у односу на цијену жита коју су до јуче плаћали.

Неписано правило

Мишо Маљчић каже да у сточарској производњи влада неписано правило које гласи “јефтино жито - скупо месо” и обрнуто. 

- Када жито роди и цијена буде ниска људи се махом окрену узгоју стоке како би тако потрошили кукуруз и зарадили више, а кад је кукуруз скуп људи стоку продају за ситне новце само да испразне штале и не иду у губитке - појаснио је Маљчић.

(Глас Српске)