ПОШТАРИ НЕ МОГУ ДА УЂУ У ТРАГ ВЛАСНИЦИМА ИМОВИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОШТАРИ НЕ МОГУ ДА УЂУ У ТРАГ ВЛАСНИЦИМА ИМОВИНЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
За пет мјесеци ове године, у Републици Српској је по основу пореза на непокретности прикупљено 8,9 милиона КМ, што је за три одсто мање у односу на упоредни период.

Једна од локалних заједница у Српској која је прошле године забиљежила мање прихода од пореза на непокретности, од очекиваног, је Приједор. У буџету овог града приход од пореза на непокретности лане је  износио 1,6 милиона марака, а планирано је било 2,4 милиона КМ, наводи се у извјештају о извршењу буџета за 2018. годину.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да из приједорског центра Пореске управе РС има информацију да годишње имају око 5.000 неуручених рачуна, односно, да поштари у толико случајева на назначеним адресама не нађу власнике имовине.

– Има и случајева гдје корисници имовине тврде да нису власници него подстанари, тако да је више фактора који утичу на то да су приходи мањи од планираних – навео је Ђаковић.

Градоначелник Приједора је подсетио да је овај град у 2019. години кренуо у израду и успоставу адресног регистра, и да је то процес који би требало да обухвати све и један објекат у све и једном насељу у Приједору.
Из Пореске управе РС недавно су позвали све пореске обвезнике пореза на непокретности да измире прву рату своје обавезе по пореском рачуну за 2019. годину, као и евентуално још неизмирене износе за порез на непокретности из претходних година.

– Прописани рок за уплату прве рате је најкасније до 30. јуна ове године. Свим власницима непокретности у РС, који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ ће бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате. Одмах по истеку законски прописаног рока за плаћање ове обавезе, интензивираћемо активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине, до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате  – упозорили су из ПУРС.
 
Српска инфо