ПОГЛЕДАЈТЕ КОЛИКО ТРАЈЕ ИЗОЛАЦИЈА ЗА ВАКЦИНИСАНЕ И НЕВАКЦИНИСАНЕ ОСОБЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОГЛЕДАЈТЕ КОЛИКО ТРАЈЕ ИЗОЛАЦИЈА ЗА ВАКЦИНИСАНЕ И НЕВАКЦИНИСАНЕ ОСОБЕ


Институт за јавно здравство Републике Српске објавио је Упутство за одређивање мјере карантина и изолације и дефиницију случаја ковида 19 у Републици Српској.

Овај документ дефинише услове за укидање или скраћивање периода изолације.

У документу је прецизирано шта подразумијева "могућ случај ковида 19", "вјероватан" те "потврђен случај", затим дефиниција контакта, те критеријуми за излазак из карантина.

Тако се под блиским контактом подразумијева особа која је била изложена потврђеном или вјероватном случају два дана прије и 14 дана након појаве симптома. Изложеност подразумијева:

1. контакт лицем у лице са вјероватним или потврђеним случајем на удаљености мањој од два метра и током најмање 15 минута

2. директан физички контакт са вјероватним или потврђеним случајем или са његовим излучевинама (нпр. додиривање кориштених марамица голом руком или ако се заражена особа накашље у здраву)

3. директно збрињавање пацијента са могућим или потврђеним ковидом 19 без ношења препоручене личне заштитне опреме или уколико је дошло до пропуста у ношењу опреме

4. дијељење домаћинства са потврђеним или вјероватним случајем (особа која живи у истом домаћинству може се изузети од карантина само уколико уопште није боравила у домаћинству у периоду заразности, у свим другим случајевима подлијеже карантину)

5. боравак у истој затвореној просторији (учионица, чекаоница, канцеларија) на удаљености мањој од два метра дуже од 15 минута, те друге ситуације, у складу са процјеном ризика надлежног епидемиолога.

Из Института су навели да сви блиски контакти подлијежу мјери карантина, која започиње од датума посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем који је остварен током периода инфективности тог случаја.

Трајање карантина за блиске контакте потврђеног или вјероватног случаја је 10 дана од посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем.

Након изласка из карантина, особе које су биле у контакту са потврђеним или вјероватним случајем у обавези су да ограниче контакте на оне који су неопходни, да избјегавају контакте са особама који припадају осјетљивој популацији, да носе заштитну маску (FFP2 или FFP3 заштитну маску, без валвуле) до истека 14 дана од посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем.

Уколико током трајања карантина особа развије симптоме (било да је вакцинисана или невакцинисана), сматра се вјероватним случајем и подлијеже обавезној изолацији без обзира да ли је тестирана или не.

Поступак према вјероватном случају је једнак поступку према потврђеном случају, укључујући поступак према његовима контактима (особама које су вјероватни случај са појавом симптома започиње изолација, а њихови блиски контакти имају обавезу карантина). Тестирање вјероватних случајева, PCR или брзим антигенским тестом, се препоручује када капацитети то дозвољавају, пошто се одређени пацијенти могу искључити као случајеви, чиме се смањује оптерећење изоловања и тражења контаката тих пацијената.

Уколико особа током карантина не развије симптоме, могуће је тестирање након седам дана (PCR или брзим антигенским тестом) и ранији излазак из карантина у случају негативног теста.

Након изласка из карантина, ове особе су у обавези да сведу контакте на оне који су неопходни, да избјегавају контакте са особама који припадају осјетљивој популацији, да носе заштитну маску (FFP2 или FFP3 заштитну маску, без валвуле) до истека 14 дана од посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем.

Трајање карантина код особа које живе у истом домаћинству са потврђеним/вјероватним случајем се такође дефинише од датума посљедњег контакта. Особе које су уназад шест мјесеци имале ковид (лабораторијски потврђен ковид 19, PCR или брзи антигенски тест, или су биле вјероватан случај), особе које су преболовале ковид прије више од шест мјесеци, али су и вакцинисане са најмање двије дозе вакцине, као и особе које су примиле бустер дозу вакцине, а идентификоване су као блиски контакт потврђеног или вјероватног случаја, не подлијежу мјери карантина.

Даје им се упутство за високу опрезност у наредних 14 дана, да ограниче контакте на оне који су неопходни, да избјегавају контакте са особама који припадају осјетљивој популацији, да носе заштитну маску (FFP2 или FFP3 заштитну маску, без валвуле) и редовно дезинфикују руке до истека 14 дана од посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем.

У случају појаве симптома у току наведеног периоду, у обавези су да се одмах изолују и подлијежу изолацији, почевши од првог дана симптома.

Особе које су вакцинисане само првом дозом вакцине, подлијежу мјери карантина једнако као и невакцинисане особе, у трајању од 10 дана.

Особе које су прије најмање 14 дана примиле другу дозу вакцине, а идентификоване су као блиски контакт потврђеног или вјероватног случаја, као и особе код којих је прошло више од шест мјесеци након прележаног ковида, а примиле су једну дозу вакцине прије најмање 14 дана, подлијежу мјери карантина у трајању од пет дана од дана изложености.

Уколико не развију симптоме инфекције у том периоду, могу прекинути карантин, уз обавезу да ограниче контакте, обавезно носе FFP заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту са другим људима и врше редовну дезинфекцију руку, до истека 14 дана од посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем.
Пожељно је да се прије изласка из карантина тестирају.

(РТРС)