ФОНД ПИО РС: НАСТАВЉЕ СЕ ТРЕНД ПОРАСТА СТАРОСНИХ ПЕНЗИЈА :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: НАСТАВЉЕ СЕ ТРЕНД ПОРАСТА СТАРОСНИХ ПЕНЗИЈА


У првих девет мјесеци ове године Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске донио је 11.834 рјешења о остваривању права на пензију, чиме је тај број корисника права и уведен у исплату.

​Од наведеног броја највећи проценат права остварили су корисници права на старосну пензију и то 8.003 или 67,62% свих остварених права. Овај проценат одражава контину-ирани раст заступљености корисника права на старосну пензију у односу на кориснике права на породичну и инвалидску пензију чији проценат се истовремено у  континуитету смањује.

У току ове године забиљежени проценат остварених права на старосну пензију је до сада највећи у историји Фонда ПИО и пензијског система Републике Српске, чиме је практи-чно достигнут ниво развијених европских земаља.

Посматрано по регијама Републике Српске, односно филијалама тај проценат се креће од 64,40% у филијали Требиње, до 70,86% у филијали Приједор.

На позитиван тренд заступљености процента коринсика права на старосну пензију најви-ше утиче опредијељеност осигураника да захтјев за оставривање права подносе са на-вршених 65 година живота.

Иако у току ове године закон о ПИО омогућава остваривање права на старосну пензију осигураницима и са навршених 58 година и 8 мјесеци живота и 40 година пензијског стажа за мушкарце, а за жене 56 година и 8 мјесеци и 35 година стажа осигурања, веома мали број њих то право не жели да користи. Преко 90% осигураника захтјев за оставривање права на пензију подноси тек са навршених 65 година живота водећи се тиме да је и обим права односно висина пензије у директној зависности од дужине пензијског стажа и висине плата на који је плаћен допринос за ПИО.

Тако је законом прописана најнижа пензија за 40 и више година пензијског стажа која је једнака просјечној пензији исплаћеној у децембру претходне године и за ову годину износи са последњим повећањем 424,13 КМ, што је више од просјечне пензије свих преко 272.000 корисника права.

Истовремено просјечна пензија за 40 и више година стажа осигурања тренутно износи 610,09 КМ,  што чини  60% просјечне плате исплаћене у Републици Српској       

Подсјећамо да је за сваки пензијски систем, па тако и наш пожељно учешће што већег просцента корисника права на старосну, а што мањи за кориснике права на породичну и инвалидску пензију у структури оставрених права.

Посматарно по правима приликом обрачуна тренутну структуру корисника права чине старосне пензије са 59,72%, породичне 26,92%, инвалидске 13,29% и остала права 0,08%'', појашњавају из Фонда ПИО РС.