ПОСКУПЉЕЊИМА ГОРИВА И ПЛИНА У РС НЕ НАЗИРЕ СЕ КРАЈ :: Semberija INFO ::

 

ПОСКУПЉЕЊИМА ГОРИВА И ПЛИНА У РС НЕ НАЗИРЕ СЕ КРАЈ


БАЊАЛУКА - Због раста цијене нафте на свјетском тржишту у наредном периоду очекују се опет више цијене горива на пумпама широм Српске, а због проблема у снабдијевању течног нафтног плина на европском тржишту доћи ће и до нових, виших цијене плина на пумпама.

Потврдио је ово за "Независне" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС.

"Од прошле седмице берза је у порасту, односно цијена сирове нафте брент је у порасту, и у понедјељак је износила 621 долар по тони или 75 долара по барелу, што су рекорди у задњих двије године. Ако се узму подаци прошле седмице, цијена је износила 603 долара по тони или 72 долара по барелу", казао је Тришић.

Додао је да нафта брент на берзи високо котира, тако да постоји могућност да у наредној седмици дође до повећања улазних цијена из рафинерија и других екстерних извора снабдијевања, а самим тим и цијена на бензинским пумпама.
"Дакле, ово је свакако пораст који ће се одразити на малопродајне цијене на бензинским пумпама у Републици Српској у просјеку за три фенинга по литри у наредном периоду", појаснио је Тришић.

Истиче да се тренутно цијене крећу у просјеку 2,11-2,19 КМ за БМБ95 и 2,04-2,15 КМ за ЕД5, ТНГ 1,19-1,29 КМ зависно од дистрибутера и регије.

"Цијене ће расти у наредним данима, али то свакако зависи и од улазних цијена, по динамици берзанских кретања. Дакле, до повећања цијена је дошло и у Федерацији БиХ, али остаје тренд да је гориво у Репубици Српској јефтиније", истиче Тришић.

Како је рекао, и цијене течног нафтног плина су у порасту због драстичног повећања улазних цијена у задњих 15 дана, тако да је на свим бензинским пумпама у РС дошло до поскупљења плина у просјеку пет до седам фенинга по литру.
"Цијене течног нафтног плина (ТНГ) на пумпама се крећу од 1,19 до 1,29 КМ зависно од дистрибутера или регије, али тренутно постоје одређени проблеми у снабдијевању на европском тржишту, тако да је за очекивати да се настави с поскупљењем ТНГ-а на бензинским пумпама", казао је Тришић.

Како је рекао, кретање цијене нафте зависи од потражње и залиха, али и компанија, које калкулишу своје зараде и у складу с тим реагују на тржишта.

"Формирају цијене на дневном нивоу те стварају нестабилности и онемогућавају да се економски параметри врате на стабилан пут с циљем одрживости", закључио је Тришић.

С једне бањалучке бензинске пумпе рекли су да је већ дошло до пораста цијене плина, али и горива.

"Прије два дана цијена плина по литру је износила 1,29 КМ, а сада је 1,31 КМ. Дошло је и до поскупљења горива до четири фенинга, тако да сада дизел кошта 2,27 КМ док литар бензина износи 2,29 КМ", казали су с ове пумпе.
Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, рекла је недавно да је сваки раст цијена плина и горива, али и других производа, удар на буџете потрошача.

"Ни повећање плате од 20 КМ није много помогло када сваки дан биљежимо нови раст цијена животних намирница и другог", рекла је Марићева.

Возачи у РС кажу да их је страх проћи поред пумпи јер се цијене навише мјењају из дана на дан, тако да су им новчаници све празнији, а резервоари недовољно напуњени.

(Независне)