КОМИСИЈА УТВРДИЛА: АВИОН ПРИЈЕ ПОЛИЈЕТАЊА ВЕРГЛАО ПЕТ МИНУТА :: Semberija INFO ::

 

КОМИСИЈА УТВРДИЛА: АВИОН ПРИЈЕ ПОЛИЈЕТАЊА ВЕРГЛАО ПЕТ МИНУТА


ПРИЈЕДОР - Упркос забрани, ауто-бензин је кориштен за погон авиона Аеро-клуба Приједор, којем је 22. јуна прошле године дјелимично отказао мотор, након чега је откачио једрилицу коју је вукао, а она се спустила у башту међу кукурузе, при чему је повријеђен путник који је у њој сједио, док је њен пилот прошао без повреда.

Занимљиво је да је прије тог полијетања пилот покушавао да упали мотор авиона тако што је верглао око пет минута, али му то није полазило за руком све док му није помогао други пилот.

Све то се може закључити из извјештаја Комисије за спровођење истраге узрока ваздухопловне незгоде, која се догодила на аеродрому "Урије" у Приједору. Комисија је утврдила да је за авион кориштен ауто-бензин.

"На незгоду је утицало самоиницијативно кориштење неадекватног горива (ауто-бензин + адитив) у условима екстремно високих спољних температура. Кориштено је несертификовано гориво и поред изричите напомене - забране произвођача и сервиса за његово кориштење", истиче се у извјештају.

Како се у извјештају додаје, у току полијетања, на висини од око 20 метара, дошло је до дјелимичног отказивања мотора, односно пада снаге мотора на авиону.

"Након тога је пилот авиона благо скренуо у лијеву страну, а потом без најаве откачио једрилицу коју је вукао", наводи се у извјештају, гдје се додаје да се авион вратио и слетио неоштећен, а откачена једрилица принудно је слетјела.

На незгоду је, истиче се, утицало и недовољно искуство пилота авиона у кориштењу несертификованог горива, али и откачивање једрилице без најаве радио-везом или визуелним сигналима. Уочена је и закашњела реакција пилота једрилице у примјени поступака у оваквим случајевима.  Занимљиво је да је тог, 22. јуна у пријеподневном дијелу летачке обуке реализовано 19 летова на уобичајан начин. Тај пилот, који је пријеподне направио 19 летова на авиону у улози шлепера, у послијеподневном наставку обуке преузео је улогу инструктора летења на једрилици. Према плану летења, у послијеподневним сатима било је планирано извођење два уводна лета, са могућим кандидатима за обуку пилота на једрилици. Тада се појавио проблем... Наиме, лет са првим путником - кандидатом (путник у предњем сједишту једрилице, инструктор у задњем) започет је око 18 сати, а прекинут је ради субјективног осјећаја пилота да авион спорије убрзава. Пилот авиона је јавио пилоту једрилице да откачи уже. Авион и једрилица сигурно су се приземљили. Потом је пилот авиона предложио пробни лет авиона без вуче једрилице. Полијетање авиона за пробни лет било је у 18.45. Све је било потпуно нормално. У 19 сати започео је поновљени лет са првим путником - кандидатом. Све је протекло без проблема. По слијетању пилот је угасио мотор авиона, а за 19.15 био је планиран лет са другим кандидатом за обуку на једрилици. И поново се појављује проблем... Наиме , према изјави очевица који је пратио припреме авиона за лет, стартовање врућег мотора понормалној процедури пилоту авиона није успијевало ни након више покушаја.

"Пилот је припремио авион за нови лет, а потом стартовао још врућ мотор. Након више покушаја (верглања) у трајању од око пет минута, мотор није стартовао (упалио). Очевидац , такође пилот, понудио је помоћ својим савјетима, након чега је мотор упалио. Верглао је са положајем ручице на пуном гасу, а након што је очевидац вратио ручицу гаса мотор је стартовао (упалио)", истиче се у извјештају.

Потом су се поново у ваздух винули авион, у којем је био пилот, те једрилица коју је вукао, а у којој је напријед сједио кандидат, а назад инструктор (пилот).  Пилот авиона је тада"осјетио по звуку да се нешто дешава", односно неравномјеран рад мотора. Према изјави пилота, осјећај који му је прошао кроз главу говорио је да не смије прелетјети пут за Дубицу јер одмах преко њега су куће и неће моћи дохватити неку чистину. Пилот је тада откачио једрилицу, а она је завршила међу кукурузима. Путнику једрилице сломљена је кост стопала. 

"Пилот авиона, који је пријеподне направио 19 летова на авиону у улози шлепера, у послијеподневном наставку обуке преузео је руковођење летењем и улогу инструктора летења на једрилици. Био је здравствено способан за лет, али не и довољно одморан", наводи се у извјештају.

Владимир Новаковић, предсједник Управног одбора Аероклуба Приједор, рекао је за "Независне новине" да је имао увид у нацрт овог извјештаја. "Препоруке које су ту наведене ми ћемо свакако испоштовати, у циљу подизања нивоа безбједности", рекао је Новаковић за "Независне новине".
 
(Независне)