ФОНД ПИО РС :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС


 
Рјешавање захтјева
 
Ни ванредна ситуација и ванредно стање као одговор на пошаст 21. вијека оличену у вирусу корона нису успорили нити зауставили рад Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске. У прошлој години остварени су најбољи резултати у дваде-сетосмогодишњем постојању и раду ове, за Републику Српску, веома важне институције. Најреалнији показатељ су резултати остверени у сегменту остваривања права у којем грађани, односно осигураници и корисници права остварују своје право на пензију и друга  права везана за пензију.

Ажурано је 172.404 недостајућих пријава у матичној евиденцији, из претходних година, што ће у наредном периоду значајно олакшати вођење управног поступка по захтјевима за остваривању права. На захтјев осигураника издато је 20.492 увјерења о подацима регистро-ваним у матичној евиденцији.

У току 2020. године запримљено је 24.970 тзв. првих захтјева за остваривање права на старосну, породичну и инвалидску пензију, а ријешено, односно проведено, је 25.381 управних поступака и донијето исто толико рјешења, чиме је број ових захтјева у раду смањен на 1.600. У складу са законом о управном поступку рок за доношење рјешења, од дана  пријема захтјева, је 60 дана, док је у Фонду рок рјешавања скраћен на, просјечно, 21 дан или трећину рока прописаног законом, при чему се на  мјесечном нивоу  код овог органа рјешава преко 2.000 захтјева за остваривање права.

Систематским и упорним радом током цијеле године број неријешених захтјева са 1.950, колико је евидентирано на дан 31.12.2019. године, смањен је на 1.600, односно за 18,95%, колико је остало у раду последњег дана 2020. године.
Када се на податке о рјешавању првих захтјева  за остваривање права  додају и сви остали захтјеви и поступци, по службеној дужности и захтјеви за поновно одређивање пензија, онда је у Фонд ПИО Републике Српске укупно запримљено 75.941 захтјев, по свим основама, а ријешено 77.832 захтјева.

План је да Фонд текућа 2021. годину  заврши са свега 1.380 тзв. првих захтјева и 1.080 осталих захтјева у раду и тако, сасвим сигурно, следећу јубиларну 30-у годину постојања и рада дочека са још бољим резултатима.