ХРВАТСКА ОБЈАВИЛА ПОСЕБНА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК СТРАНАЦА :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКА ОБЈАВИЛА ПОСЕБНА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК СТРАНАЦА


Foto: Tanjug
Хрватска је отворила границе за своје држављане, а странци могу да уђу под одређеним условима и на граници морају документацијом да докажу сврху свог боравка.

У оквру попуштања рестриктивних мјера уведених због вируса корона, Национални штаб цивилне заштите је одлучио да од 9. маја хрватски држављани смију да напуштају земљу и враћају се у њу без обавезне самоизолације од 14 дана, уз придржавање препорука Хрватског завода за јавно здравство.

Они ће на граници добити летак ХЗЈЗ о томе како треба да се понашају наредних 14 дана, а препоручује се да у том период ограниче контакте с другим особама из своје околине и да ван куће обављају само неодложне послове.

Ово важи и за стране држављане којима се под посебним, строжим условима, допушта улазак у Хрватску, иако је и за њих укинута обавезна кућна самоизолација.

Упркос препорукама Националног штаба и даље постоје нејасноће око процедуре уласка страних држављана у земљу, посебно зато што је по доношењу одлуке Штаба 9. маја наведено да се мјере, уз неке изузетке, односе на држављане ЕУ и чланове њихових породица.

Таква одлука била је оправдана одлуком ЕУ о продужењу забране уласка држављанима трећих земаља до средине јуна.

Према најновим подацима, улазак у Хрватску допуштен је свим странцима без мјера самоизолације, али само ако за то постоје пословни разлози или економски интереси. Да би могли да уђу, морају да имају ваљану документацију којом то доказују граничној полицији.

Међу изузетке којима је одобрен улазак, попут здравствених радника, превозника роба, дипломата или путника у транзиту, наведене су и особе које путују због неодложних личних разлога или су власници некретнина или пловила у Хрватској, као и чланови њихових породица.

Надавно је из Управе за границу МУП Хравтске речено да странци који желе да уђу у Хрватску из туристичких разлога, морају да полицијским службеницима на граници покажу резервацију смјештаја, јер у противном неће моћи да уђу.

Како је раније објашњено, о уласку странаца у Хрватску на граничним прелазима одлучује гранична полиција у складу с упутствима и прописаним епидемиолошким мјерама. Министар унутрашњих послова Давор Божиновић апеловао је на странце да се, ако нису сигурни имају ли оправдан разлог за улазак, да се о томе унапред информишу путем мејла управе за границе.

(БЕТА)