Владика Јоаникије свечано дочекан у Беранама- наставља се борба за слободу вјере :: Semberija INFO ::

 

Владика Јоаникије свечано дочекан у Беранама- наставља се борба за слободу вјере


БЕРАНЕ - Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије вечерас је свечано дочекан у Беранама одакле је поручио да ће се наставити борба за слободу вјере за коју су спремни да претрпе свако понижење.

Владику је дочекао вјерни народ Берана и Васојевића у два шпалира поред пута који води ка манастиру Ђурђеви ступови, гдје је служио. У близини је била раширена српска црквена застава дуга неколико стотина метара.


Владика Јонакије захвалио је вјерницима за величанствен дочек, те истакао да је снага вјере у крсту Христовоме, да су сада на Голготи, након које слиједи Васкрсење.

Он је поменуо насиље над народом и свештенством након његовог хапшења у Никшићу послије свечане литије посвећене Светом Василију Острошком, којем су, каже, хтјели да наметну правила короне, да га затворе и понизе.

“Хтјели су да ратују са Светим Василијем, бију нам дјецу, пребијају нам омладину. Срам их и стид било за оно пребијање дјеце и омладине у Никшићу”, рекао је владика Јоаникије.

Онима који мисле да ће понизити православну вјеру, владика је поручио да ће њих понизити Господ Бог.

Владика је најавио наставак борбе за слободу вјере која је основа сваке друге слободе, као и да ће се сабирати око ћивота Светог Василија Острошког и око светиња.

“Ми смо смо за нашу вјеру спремни да претрпимо свако понижење, али нећемо одсутати, истрајаћемо, борићемо се, ослободићемо се”, истакао је владика Јоаникије.

Он је подсјетио да није оптужен само владика него никшићко и беранско свештенство, наследнци оних који су прогоњени, убијани, затварани, те поменуо убијеног митрополита Јоаникје Липовца, хапшење владике Арсенија Брадвараевића, убијање свештеника.

“Ми смо дужни да испоштујемо њихову жртву и ако треба да испијемо и њихову чашу”, истакао је владика Јоаникије.

Владика је пуштен из притвора у Никшићу у петак око један сат иза поноћи. Вечерас је први пут послије тога стигао у сједиште Епархије у Беране.

Приликом дочека приређен је ватромет уз повике добродошлице и поруку “Не дамо светиње”.

​Срна / Глас Српске