Словенци први прогласили крај епидемије: Шта се крије иза те одлуке? :: Semberija INFO ::

 

Словенци први прогласили крај епидемије: Шта се крије иза те одлуке?


Словеначка влада је прва у Европи прогласила крај епидемије корона вируса, на опште изненађење Словенаца, али и здравствених званичника који су од почетка управљају санитарном кризом у земљи.

Земља која има два милиона становника, граничи се са Италијом, Аустријом, Мађарском и Хрватском прогласила је почетак епидемије 12. марта. Од тада је пријавила 1.464 случаја заразе и 103 жртве корона вируса. У протекле двије недеље пријављене су укупно 34 заражене особе.

Иако је неоспорно да је Словенија успјела да ширење вируса стави под контролу, брзоплета одлука владе изазвала је бурне критике у земљи, тим прије што већина рестриктивних мјера и даље остаје на снази. Како многи упозоравају, влада је имала и скривене финансијске мотиве да крај епидемије прогласи баш на данашњи дан.

Шта се десило у Словенији?

Словеначки премијер Јанез Јанша је у четвртак у парламенту најављивао да ће се тек крајем маја прогласити крај епидемије и укинути неке мјере рестрикције, а онда је на изненађење свих услиједила одлука о укидању епидемије. Већина рестриктивних мјера заиста ће остати на снази до краја мјесеца, али је проглашен крај епидемије, што потез владе чини још конфузнијим.

"Тренутна епидемиолошка ситуација омогућава ублажавање неких мјера које су до сада биле нужне због контроле ширења ковида-19, али не и њихово укидање у цјелини", наведено је у саопштењу владе.

Према новој одлуци о "мјерама на граничним прелазима на спољној граници и контролним тачкама на унутрашњим (шенгенским) границама Словеније", особама које улазе у Словенију и њени су становници или имају пребивалиште у некој од држава ЕУ, а нису напустиле простор ЕУ дуже од 14 дана, на граници се само уруче упозорења о епидемиолошким мјерама, без налагања двонедјељног карантина.

Такође, од понедељка ће бити отворена врата свих продавница и угоститељских објеката.

На снази остају мјере социјалне дистанце, хигијене руку, ношења маски у затвореним просторима, као и забрана великих јавних окупљања. И даље ће се спроводити тестирање становништа и тражење контаката заражених.

Све рестриктивне мјере важе неограничено, а о томе да ли су и даље потребне, влада ће одлучивати сваке недјеље.

Шта стоји иза одлуке?

Објашњење брзог проглашења краја епидемије, истичу словеначки медији, највјероватније се крије у тачки 2. члана 20. Закона о интервентним мјерама за сузбијање епидемије КОВИД-19 и ублажавање њених посљедица за грађане и привреду.

У спорној тачки тог законе наведено је да "ако епидемија не буде отказана до 15. маја 2020. године, мјере чији је истек прописан до 31. маја 2020. године продужавју се за 30 дана".

Другим ријечима, влада је до петка имала рок да прогласи крај пандемије или би у супротном све мјере, које су важиле до 31. маја, морала да продужи до краја јуна. У те мјере спада и пакет финансијске помоћи, односно, надокнађивање зарада радницима који су спријечени да раде и плаћање доприноса онима који и за вријеме епидемије одлазе на посао.

Тиме што је прогласила крај епидемије, влада је поштедјела себе обавезе да финансијску помоћ грађанима исплаћује и у јуну, чиме је уштедјела неколико милијарди евра.

Да ли је епидемија проглашена незаконито?

Епидемија новог коронавируса проглашена је за вријеме владе Марјана Шареца, само дан прије него што је заклетву положила Јаншина влада . Додатно правдајући одлуку владе, Јанша је у четвртак рекао је да је епидемија 12. марта проглашена на незаконит начин. Како је нагласио, то је требало да уради влада, а не министарство здравља, на чијем је чели тада био Алеш Шабедер .

Шарец је оштро негирао све наводе о незаконитости. Објаснио је да је епидемија проглашена у складу са законом и чланом који каже да епидемију заразне болести најављује министар надлежан за здравство.

"Према новом закону, епидемија је проглашена од стране владе усвајањем првог законског пакета за борбу против короне", рекао је Шарец.

Епидемиолози изненађени


Одлука владе свакако је била највећи шок за струку, с обзиром на то да су министарство здравља и стручна група на челу са епидемиолошкињом Бојаном Беовић у сриједу поновили да, са професионалног становишта, нема разлога за укидање епидемије.

"На жалост, група се није бавила владином одлуком о проглашењу краја епидемије. Још не знам чиме је одлука оправдана, знаћу више сутра. За нас је од суштинског значаја да се мјере за обуздавање болести наставе", прокоментарисала је Беовићева.

Према сазнању словеначког "Дневника", најава укидања епидемије била је разлог што је министар здравља Томаж Гантар напустио сједницу савјета Демократске партије пензионера.

Здравствени званичници у земљи апелују на грађане да се и даље строго придржавају прописаних мјера, уозоравајући да опасност још није прошла.

Министарство здравља је објавило саопштење у коме наводи да епидемиолошка ситуација дозвољава да се неке мјере ублаже, али да оне не могу бити укинуте.

"Ни једна земља до сада није прогласила крај епидемије, зато и ми у Словенији морамо да будемо опрезни. Вирус је и даље присутан", рекао је епидемиолог Матеја Логар.

Шок на друштвеним мрежама

Словенци су шок због одлуке своје владе испољили на друштвеним мрежама. Подјестимо, под слоганом "Нећете нам одузети слободу" хиљаде Словенаца већ недјељама протестује против начина на који коалициона влада управља санитарном кризом.

"Епидемије нема, мјере остају", написао је један корисник уз гиф бициклисте, алудирајући на антивладине протесте које Словенци називају "бициклистичким".

"Прије пар дана Беовићева је објаснила да нема медицинских разлога да укине епидемија... Па, биће да су разлози ипак финансијски", констатовала је једна корисница.

"Отишла је тихо, усред ноћи, без поздрава", саркастично је констатовао твитераш.

"Професија будућности: тумач одлука наше владе", написао је неко.

Међу првима се огласио и бивши словеначки премијер Марјан Шарец који је примијетио да Јаншина влада иде "из крајности у крајност", подсјећајући на то да је одлука донијета "преко ноћи" и без претходне припреме.

​Агенције / Независне новине