ХИЉАДЕ ВЈЕРНИКА У НИКШИЋУ ВЕЧЕРАС ЈЕ ПОСЛИЈЕ МОЛЕБАНА У ПРОШЕТАЛО УЛИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

ХИЉАДЕ ВЈЕРНИКА У НИКШИЋУ ВЕЧЕРАС ЈЕ ПОСЛИЈЕ МОЛЕБАНА У ПРОШЕТАЛО УЛИЦАМА


Foto: Srna
Хиљаде вјерника у Никшићу вечерас је послије молебана у Храму Светог Василија Острошког прошетало у литији градским улицама, одакле је поручено да су таквим отпором неуставном Закону о слободи вјеоисповијести ушли у историју.

Вјерницима се на Тргу обратио протојереј Никола Маројевић, који је истакао како се драма са улица Црне Горе проширила на многе земље гдје живе православни хришћани и да сада надмашује и саме протагонисте.

– Ово је историја у пуном смислу ријечи. Они, који радећи свој посао по трговима и на ћошковима, дроновима и базним станицама, пописујући нас у књиге рапорта својим надређенима, у ствари нас уписују у књигу части, поштења и људског достојанства – нагласио је Маројевић.
 
Према његовим ријечима, много је већа светиња коју вјерници бране од силе која је испред њих.

– Ово нису само улице, као што нису само шетње. Ово су молитвени вапаји народа рањеног неправдом и суштинским понижењем – рекао је Маројевић и поручио да нико не може уништити дух слободе, који се проноси улицама.

Литија је вечерас први пут прошла и Вирпазаром, на обалама Скадарског језера. Окупило се неколико стотина грађана у знак протеста поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

На језеру Крупац код Никшића сутра, на Богојављење, у 13.00 часова биће организовано пливање за Богојављенски крст. Из Епархије будимљанско-никшићке су навели да се за пливање пријавило више од 200 људи.

(Срна)