САСТАНАК ДОДИКА И ВУЧИЋА: ИЗМЈЕНА ДЕЈТОНА ЗНАЧИЛА БИ ДА СРПСКА ВИШЕ НИЈЕ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК ДОДИКА И ВУЧИЋА: ИЗМЈЕНА ДЕЈТОНА ЗНАЧИЛА БИ ДА СРПСКА ВИШЕ НИЈЕ У БИХ


Foto: Srna
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да данас међународна конфигурација није ни за какву међународну конференцију о статусу БиХ о “Дејтону два” и да би она више одговарала Србима него што је то било 1995. године.

Додик је рекао да је међународна конфигурација промијењена, као и регионална, а сви који причају о таквој конференцији “безвезе се заигравају”. Није, сматра он, политички паметно причати о тој теми.

– То што они нису успјели 1995. да добију, то је нека друга прича. Ја мислим да су добили и превише. Ми, уопште, нисмо те 1995. године требали остати у БиХ, али, ето, остасмо, и мучимо се тамо, мрцваримо и никако да крене – рекао је Додик у Београду на конференцији за новинаре након сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик је нагласио да ће било каква прича о промјени Дејтонског споразума представљати смртну пресуду БиХ и да би то значило да Република Српска више није у БиХ.

– Република Српска нема намјеру разговарати о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да је међународна заједница девастирала Дејтонски мировни споразум.

– Србија је гарант Дејтонског споразума, али је она одстрањена из важног тијела као што је Савјет за спровођење мира (ПИК), у којем су неке друге земље. ПИК је заједно са високим представником декласирао Дејтонски споразум и он је урушен – нагласио је Додик.

Он је додао да ће српски представници у институцијама БиХ радити на томе да проблем у вези са границом између Бих и Србије буде ријешен што прије.

– БиХ има проблеме у вези са дефинисањем границе и српски представници у институцијама БиХ стоје на становишту да је захтјев Србије оправдан – рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што напредују радови на изградњи дионице ауто-пута Кузмин-Рача, те моста на Рачи и што ће Србија помоћи и изградњу ауто-пута до Бијељине.

– Чинимо све да у наредних пет година буде завршен ауто-пут од Добоја до Раче, чиме ће Српска бити повезана са Београдом – истакао је Додик.

Он је захвалио Вучићу за подршку српском народу у Дрвару, наводећи да ће у погону предузећа “Јумко” бити запослено око 100 радника.
 
Додик је изразио очекивање и да ће за годину и по дана бити стављен у функцију мост “Братољуб” у Братунцу јер су отклоњени застоји на нивоу БиХ.
 
Вучић: Мир и политичка стабилност на Балкану насушна потреба Срба

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је на данашњем састанку са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком наглашено да је насушна потреба српског народа било гдје он живио очување мира и политичке стабилности на Балкану.

– Наш договор јесте да урадимо све што је у нашој моћи да очувамо мир и политичку стабилност – истакао је Вучић.
Он је додао да је Дејтонски споразум од историјског значаја јер је то било једино могуће рјешење у којем су сви губили и помало добијали.

– Једино је такав споразум могао да гарантује и очува мир у БиХ. Србија ће прихватити сваку одлуку са којом се сагласе три народа у БиХ, а нас највише интересује став српског народа и њега ћемо слиједити. Два народа не могу ништа да наметну једном народу, никакве планове или идеје, нити то може да учини било ко са стране без сагласности сва три народа – нагласио је Вучић.

Након састанка са Додиком, Вучић је рекао да ће 29. јануара доћи у Дрвар (Федерација БиХ), гдје ће бити отворен погон фабрике “Јумко” и подружница Комерцијалне банке из Србије.

Он је додао да је заједничка обавеза руководства Србије и Српске да уради све што може да помогне српском народу на том подручју, наводећи да ће ти људи лакше живјети.

– Тог дана бићу гост (Милорада) Додика не само у Дрвару, већ и у Мркоњић Граду како бисмо сагледали шта можемо да помогнемо нашем народу у том дијелу Српске – истакао је Вучић.

Он је најавио да ће ускоро бити ратификован кредитни аранжман са Турском за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

– Почињемо са радом на дионици Кузмин-Рача, а пошто Србија гради мост према Српској спремни смо да видимо како да помогнемо у изградњи ауто-пута према Бијељини – нагласио је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија завршила изградњу моста “Братољуб” између Братунца и Љубовије, наводећи да је коначно цијели процес деблокиран.

– Захваљујем због тога (предсједавајућем Савјета министара Зорану) Тегелтији и Додику јер ћемо коначно моћи да изградимо гранични прелаз који је веома значајан за Љубовију, Братунац, исток Републике Српске и БиХ и запад Србије – рекао је Вучић.

Он је рекао да је на данашњем састанку у Београду подржано залагање Српске православне цркве за очување светиња у Црној Гори, изразивши увјерење да ће бити постигнут договор.
 
(СРНА)