ШТРАЈК ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У ХРВАТСКОЈ ГОТОВ НАКОН 36 ДАНА :: Semberija INFO ::

 

ШТРАЈК ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У ХРВАТСКОЈ ГОТОВ НАКОН 36 ДАНА


Договором школских синдиката и Владе Републике Хрватске,  постигнутим у понедељак,  другог децембра, завршен је штрајк у основним и средњим школама који је трајао чак 36 дана. Како су на заједничкој конференцији за новинаре након још једних вишесатних преговора  истакли премијер Андреј Пленковић и челници Независног синдиката запослених у средњим школама и Синдиката хрватских учитеља, настава почиње у уторак, трећег децембра.

Договорено је да се запосленима у образовању плате подижу у три рате: ове, идуће и 2021. године укупним подизањем коефицијената сложености послова за шест одсто. Тиме је Влада удовољила захтјевима синдиката који су тражили 6,11 одсто веће коефицијенте и тако одбијали све досадашње понуде које би им осигурале раст плате кроз основицу.

Повишицу ће кроз коефицијенте добити само наставно особље - учитељи, наставници и професори у основним и средњим школама – и то у три етапе према моделу 3+1+2. Тачније, прво повећање коефицијената од три одсто креће већ од 1. децембра ове године, других један посто повишице од 1. јуна 2020., а остатак од два посто од првог јануара 2021. године.

Повећање коефицијената неће се односити на ненаставно особље у школама које је такође било у штрајку, али су и за њих осигуране повишице, и то у виду додатака на плату, што ће бити регулисано споразумом који ће бити додат гранском колективном уговору и важиће до децембра 2022. године.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је постигнут договор који омогућује прекид штрајка. Ријеч је, како каже, о квалитетном компромису постигнутом у интересу дјеце, ученика, родитеља, наставника и нормалног функционисања система образовања.

"На тај начин дошли смо до тога да синдикати прихвате и оно што је договорено кроз темељни колективни уговор, 2+2+2, повећање божићнице с 1250 на 1500 куна, повећање регреса с 1250 на 1500 куна, повећање дара за дјецу с 500 на 600 куна и повећање отпремнине за око 2100 куна", навео је Пленковић најављујући да ће  Одлука о коефицијентима бити у четвртак на сједници Владе, те додао да ће се том одлуком ријешити положај секретара, рачуновођа и директора, те положај предавача и умјетничких сарадника у високом образовању.
 
Осим материјалних питања, пакет договорен са синдикатима обухвата и усвајање акцијског плана против насиља у школама, те промјене закона о просвјетној инспекцији којим ће се укинути анонимне пријаве.

--Ово данас је компромис и, најважније, то је интерес мене као предсједника Владе да дође до краја штрајка и да школе нормално од сутра функционишу", нагласио је Пленковић. Поновио је како се и без штрајка могло доћи до договора, те најавио анализу цјелокупног система плаћа у циљу дугорочне одрживости.

Најавио је да ће дани у штрајку бити плаћени, али не и надокнада наставе.
-Ако је штрајк плаћен, онда је фер да надокнада не буде, рекао је Пленковић и подсјетио шта је Влада све просвјетним синдикатима нудила протеклих седмица, напоменувши како у текућој години Влада није имала додатних средстава за повећање коефицијената од  првог септембра, што су синдикати прво тражили.


-Укупно повећање плате у јавном и државном сектору у мандату ове владе биће 18,3 одсто, то је конзистентна политика повећања плата, истакнуо је.

Предсједник Независног синдиката запослених у средњим школама Бранимир Михалинец поручио је да је у преговорима с Владом постигнуто добро компромисно рјешење с коначним циљем надокнаде заостајања плата у систему образовања од 6,11 посто. Додао је како су истовремено договорили измјену уредбе о коефицијентима и споразум о додацима на плату за ненаставно особље истом динамиком и постоцима: 3+1+2, што кумулативно износи 6,11 посто.
-Сви у суставу образовања једнако ће проћи реализацијом споразума, а посебно је уређено да најниже плаћена радна мјеста – секретарице и рачуновође ,  добију постотак и уједначење коефицијената, истакао је Михалинец. Нагласио је да прихваћањем такве уредбе о коефицијентима синдикати у васпитању и образовању гарантују Влади социјални мир за трајања споразума у том систему.
 
-Имамо апсолутно повјерење у Владу и премијера да ће на сједници у четвртак донијети уредбу како је договорено и да ће бити припремљен договорени споразум, рекао је Михалинец. Захвалио је свима на стрпљењу и подршци - родитељима, ученицима и осталој јавности,  нарочито синдикалном чланству
 
-Захтјеви према Влади су испуњени, повећање коефицијената од 6,11 посто је основано, морално и праведно и у складу фискалним могућностима државног прорачуна, закључио је Михалинец.
 
портал Семберија инфо ( М. Решидовић)