ПРВИ ТРАМВАЈ У БЕОГРАДУ: ПОПУЛАРНА ДВОЈКА СЛАВИ 127. РОЂЕНДАН :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ТРАМВАЈ У БЕОГРАДУ: ПОПУЛАРНА ДВОЈКА СЛАВИ 127. РОЂЕНДАН


На данашњи дан, 14. октобра 1892. године, пуштен је у саобраћај први трамвај на коњску вучу у Београду, на линији Каламегдан - Славија, или популарни ,,круг двојке“. Ова линија има не само историјску већ и емотивну вриједност за све Београђане. 

Београдом данас крстаре трамваји на 12 линија, а прије тачно 127 година пуштена је у промет прва линија на коњску вучу, на потезу од Калемегдана (Савског пристаништа) до Славије, линија коју Београђани деценијама популарно називају ,,круг двојке“.

Главни град Србије је те 1892. године био један од пет градова у свијету који су у то вријеме имали трамвај са коњском вучом. Имали су га још само Лондон, Париз, Берлин и Њујорк.

Трамвај је возио брзином од 5 до 7 километара на сат и вукла су га два коња која су се смјењивала на два сата. Није било станица, него је стајао кад му махне неко од грађана. 
 
Првобитна траса је ишла од Полицијског комесаријата до Жељезничке станице, потом Споменичком (данашња Немањина) и Фрушкогорском (данашња Ресавска) до раскршћа са Крагујевачком (данашња Улица краља Милана), код Официрског дома. Одатле је до Славије кориштена пруга линије која је саобраћала до Калемегдана. 

Током година било је и незгода. Наиме, стрма улица Риге од Фере била је узрок неколико превртања трамваја, тако да је 1912. године траса из ње пребачена у Кнез Михајлов венац (данашња улица Тадеуша Кошћушког).

Линија 2 је специфична по томе што је кружна, тј. нема почетну нити крајњу станицу и уласком у трамвају оба смјера довешће вас на исто одредиште. ,,Двојка“ такође описује замишљени круг око најужег центра града.

Семберија инфо