Командант Кфора открио шта се десило у Звечану :: Semberija INFO ::

 

Командант Кфора открио шта се десило у Звечану


Командат Кфора Анђело Микеле Ристућа указао је да је на сјеверу Косова могло да се догоди крвопролиће без интервенције Кфора и да за то криви једностране акције премијера привремених приштинских институција Куртија.

- Мисија НАТО-а се не може и не смије сматрати кишобраном под којим се може склонити послије једностраних акција које нарушавају веома несигурне равнотеже. Прије свега одлука Куртија да постави градоначелнике албанске националности које српска већина не признаје, не узимајући у обзир супротне савјете цијеле међународне заједнице. Друга једнострана акција приштинске владе била је употреба силе без консултација са нама, чиме је наша интервенција била неопходна да би се избјегла трагедија - објаснио је он.

На питање италијанског дневника Коријере дела Сера да ли то није био легитиман избор владе која дјелује на сопственој територији, Ристућа је одговорио да се не треба претварати да се ради о нормалној ситуацији.

- Молим вас, немојмо се претварати да је ово нормална ситуација. Ово су одлуке донесене без претходне координације са нама и са укљученим странама. Није први пут да се ово дешава. Ово је приступ који свакако не подстиче међусобно повјерење. Увијек треба процјењивати штетне посљедице које овакве радње имају. Када је разговарао са мном, Курти се увијек слагао са овим приступом - додао је он.

На додатно питање зашто овај пут није дјеловао тако, рекао је да треба да питају Куртија.

На констатацију Коријере дела Сера да је Курти рекао да је Косово суверена држава и да не може да попусти пред уцјенама насилника Ристућа је указао да су припадници Кфора, као војници, забринути за безбједност, стабилност и слободу кретања двије етничке групе.

- Ја не судим о политичким одлукама, али имам дужност да бринем о њиховим посљедицама, које у овако деликатном контексту лако могу довести до ескалације, као што смо управо видјели - подвукао је он.

Упитан шта би било на сјеверу Косова без НАТО мисије, италијански генерал је казао "још једно ратно жариште".

- Ситуација са којом се суочавамо резултат је низа криза које су се нагомилале током времена. Назовимо то контролисаном нестабилношћу, која, међутим, постаје све нестабилнија на терену, због крхкости односа између двије етничке групе и онога ко их представља. Сваки баланс постигнут великим напором, криза за кризом, постаје све несигурнији - додао је он.

Рекао је да одговорности нису само на једној страни.

- Обје стране нису у могућности да капитализују циљеве постигнуте током година, уз велике напоре међународне дипломатије. Оног тренутка када постоји договор, он мора бити спроведен. Али без икаквог дијалога, то остаје мртво слово на папиру. У основи свега је само међусобно неповјерење. Pacta sunt servanda. Ово би било довољно. Али они то не могу - навео је Ристућа.

Указао је да је окружење у којем се налази засићено апсолутно непродуктивном и опасном реториком, потпуно нефункционалном за мировне циљеве које међународна заједница жели да постигне на Косову.

Упитан да ли то значи да недостаје политичка воља, Ристућа је одговорио да су у посљедњих 20 година постигнути важни резултати.

- Чак и у смислу мирног суживота. Али почевши од 2021. године крећемо се уназад, као шкампи. Усљед екстремне поларизације неких чињеница, које су експлоатисале све стране укључене у име екстремистичке политике, које су нарушиле стабилност између двије етничке групе - објаснио је он.

Ристућа је казао да је интервенција Кфора само створила краткорочни ефекат.

- Дипломатским дјеловањем Србија и Косово поново почињу да међусобно разговарају. Надамо се да ће овај временски оквир бити искоришћен за почетак правих преговора. Као што до сада није урађено - закључио је он.


Спутњик / РТРС