Прогноза за љето: Балкан очекују олује и поплаве! :: Semberija INFO ::

 

Прогноза за љето: Балкан очекују олује и поплаве!


АццуWеатхер метеоролози су објавили временску прогнозу за предстојеће љето у Европи укључујући и прогнозирану ситуацију на Западном Балкану. Већи дио Европе би могао да се суочи са сушом, но на Балкану се очекују олује, а посљедично и поплаве.

На сјеверној хемисфери ће љето почети 21. јуна, отприлике три седмице након почетка метеоролошког љета 1. јуна. Љетно вријеме ће брзо почети широм централне и сјеверне Европе, док би југоисточна подручја могла да доживе спорији прелаз у нову сезону.


С обзиром на то да су 2021. и 2022. година обориле све рекорде када је ријеч о најтоплијем љету забиљеженом на европском континенту, многи се питају да ли ће и 2023. бити година рекордне врућине.

Иако је у априлу ове године у Шпанији већ постављен рекод за највишу априлску температуру икада забиљежену у Европи, метеоролози ипак не очекују да ће 2023. бити још једна година екстрема.

Међутим , оно на шта упозоравају из АццуWеатхера су топлије ноћи него што је уобичајено са тенденцијом да температуре буду изнад историјског просјека за љето у Европи.

Источна Европа је пак сигурна по том питању јер се очекују температуре близу историјског просјека и без таласа врућине. То укључује Мађарску, Румунију и Србију.

Суво и топло љето

Очекује се да ће љето бити сушније и топлије у поређењу са историјским просјеком што би могло да изазове проблеме с пожарима у Скандинавији, која није створена да се носи с таквим временским обрасцима.

Јун и јул ће бити најсушнији мјесеци након чега се може очекивати падавинско олакшање.

АццуWеатхер истиче сјеверну Француску, Њемачку, Пољску и балканске државе као коридор који ће се највјероватније суочити с чешћим падавинама и лошијим временским условима у поређењу са остатком Европе.

(Клиx)