ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПОМПЕОМ: ИМАМО АМЕРИЧКУ ПОДРШКУ ЗА УКИДАЊЕ ТАКСИ :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПОМПЕОМ: ИМАМО АМЕРИЧКУ ПОДРШКУ ЗА УКИДАЊЕ ТАКСИ


Foto: rts.rs
Председник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са америчким државним секретаром Мајком Помпеом. Састанак је трајао скоро два сата. "Нема сумње да имамо америчку подршку, јер и они мисле да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену да сачувамо мир, гледамо у будућност и унапређујемо нашу економију", рекао је председник Вучић.

Александар Вучић је рекао да је Мајк Помпео желео да чује шта је то што Србија мисли, пре свега по питању решавања косовског проблема.

"Рекао сам, чини ми се на најкраћи начин, која је то позиција Србије", наводи председник Вучић.
Замолио је, каже, америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе које су наметнуте пре скоро годину дана.

"И по том питању нема сумње да имамо америчку подршку, јер и они као и ми сматрају да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену да сачувамо мир, да сачувамо мир, да гледамо у будућност и унапређујемо наше економије", истакао је председник.

​То је, наводи Вучић, био главни део састанка.

"Ја сам говорио и о важности заштите наших сакралних објеката на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се на Косову догађају, више њих", истиче председник Србије.

Говорио је, додаје, и да је Србија спремна, без обзира на унутрашњу политичку агенду, без обзира на то што то никоме не доноси политичке поене из власти у централној Србији, да чим се таксе укину, да се крене у отворени политички дијалог са Албанцима.

Истиче да није важна политичка цена коју морате да платите, јер људи у нашој земљи не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више оно што има везе са митовима.

"Од наших односа као два највећа народа на Западном Балкану зависи будућност региона. Што пре пронађемо договор осигураћемо будућност за људе", каже Вучић.

Задовољан је, истиче, и због чињенице да му се чини да је оно што је говорио изазвало пажњу секретара Помпеа.
"Верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи на различите начине у решавање проблема у региону из којег ми долазимо", наводи Вучић.

Мајк Помпео је на Твитеру написао да је са српским председником имао "продуктиван ручак", током којег су разговарали о дијалогу Београда и Приштине, као и европским интеграцијама Србије.

"Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и напредак Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице", написао је амерички државни секретар. 
 
(ртс.рс)